Maramureş: Jaful armat din Pasul Gutâi, executat de "profesionişti"
Poliţiştii şi procurorii care se ocupă de cercetarea jafului armat din Pasul Gutâi, care a avut loc în toamna anului trecut, pe DN 18, apreciază că cei care au executat operaţiunea erau indivizi bine pregătiţi ''profesional''.
Două persoane, suspecte că ar fi executat un jaf armat asupra unei maşini de transport valori a firmei G4S din Baia Mare, au fost reţinute, potrivit IPJ Maramureş.
Comisarul şef, Mihai Pitulean, director adjunct al Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul IGPR, a declarat că persoanele reţinute şi suspecte că ar fi participat, în 15 septembrie 2009, la jaful armat din Pasul Gutâi, sunt un cetăţean român în vârstă de 51 de ani, Ioan Ursuţ şi un cetăţean italian în vârstă de 34 de ani., Massimo Loddo.
Cetăţeanul român, conform primelor cercetări întreprinse de poliţie, a mai comis în străinătate alte infracţiuni şi avea de executat o pedeapsă de aproape 20 de ani. Acesta este originar din municipiul Baia Mare şi era plecat din ţară de mulţi ani, clandestin.
"Cei doi cetăţeni au fost prinşi pe teritoriul judeţului Satu Mare, ulterior fiind aduşi în arestul poliţiei din Baia Mare. Cetăţeanul român a comis atât în ţară, cât şi în străinătate o serie de infracţiuni şi este considerat deosebit de periculos. Datele despre cetăţeanul italian sunt în curs de procesare, iar în momentul în care poliţia română va deţine mai multe date se va putea pronunţa", a spus comisarul şef, Mihai Pitulean.
De asemenea, comisarul şef al IJP Maramureş, Ioan Isac a precizat că autorii jafului din Pasul Gutâi cu siguranţă plănuiau şi alte jafuri, satisfăcuţi că au reuşit unul în mod aproape profesional.
Procurorul şef Marius Iacob, din cadrul Parchetului General, a spus că atacul armat din Pasul Gutâi din toamna anului trecut a fost unic în ţară prin modul în care autorii jafului au plănuit să atace maşina de valori.
"Din primele cercetări reiese că autorii jafului au plănuit totul meticulos. Aveau uniforme de camuflaj, arme, girofar pe maşină şi veste reflectorizante exact cum poartă echipajele speciale. Aceştia au plănuit din timp atacul şi cunoşteau traseul maşinii. Ei au reuşit să sustragă din maşina de valori suma de 4 milioane de lei, într-un timp foarte scurt, fugind pentru a li se pierde urma. Paguba n-a fost recuperată", a spus Iacob.
Tribunalul de pe lângă Parchetul Maramureş a emis mandate de reţinere pe numele celor doi suspecţi. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi aceştia riscă o pedeapsă între 7 şi 20 de ani, notează Agerpres.
Citeşte şi: 7 mistere în jaful din Pasul GutâiAtac asupra unei maşini de transport valori