Marii petrolişti ai lumii vor ţiţei românesc
Agenţia pentru Resurse Minerale a primit oferte de la 31 de companii pentru concesionarea a 30 de noi câmpuri petrolifere. ExxonMobil, Repsol, Lukoil, Petrom şi Rompetrol sunt interesate de explorarea platoului continental, în timp ce Chevron, Total şi MOL vor perimetre terestre.
Licitaţia organizată în acest an de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a trezit un interes deosebit pe plan internaţional, întrucât 11 dintre cele 30 de perimetre scoase la concesiune sunt localizate pe platoul continental al Mării Negre, iar cinci dintre acestea reprezintă întreaga suprafaţă câştigată anul trecut de România la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga.
Companiile interesate au avut termen până la data de 19 mai pentru a depune oferte. Potrivit informaţiilor transmise de ANRM pentru „Adevărul", şase companii sau consorţii s-au aliniat la start în cursa pentru explorarea celui mai nou teritoriu al României: Repsol, Rompetrol, consorţiul ExxonMobil - Petrom - Romgaz, asocierea Lukoil Overseas şi Vanco International, consorţiul Melrose Resources - Petromar Resources şi Petrom în asociere cu Romgaz. Consorţiul Exxon-Petrom-Romgaz va concura pentru două din cele cinci perimetre cu Lukoil-Vanco şi cu Repsol, în timp ce Rompetrol luptă pentru alte două câmpuri cu consorţiile Melrose-Petromar şi Petrom-Romgaz.
Totodată, pe lângă perimetrele offshore (maritime), ANRM a scos la concesiune alte câmpuri pe uscat. Şi aici întâlnim nume mari din industria petrolieră care au depus oferte, precum gigantul american Chevron şi francezii de la Total, companii care sunt interesate de trei perimetre în Dobrogea, în zonele Vama Veche, Costineşti şi Adamclisi. De asemenea, compania ungară MOL vrea să câştige drepturile de explorare şi dezvoltare a trei câmpuri în vestul ţării, în asociere cu Expert Petroleum.
Americanii de la Petro Ventures sunt singurii care vor un perimetru maritim în apropiere de ţărm. În total, pentru cele 30 de perimetre scoase la concesiune de ANRM, s‑au înscris în cursă 31 de companii petroliere străine sau româneşti, care au depus 24 de oferte.
Câştigătorii pentru fiecare perimetru vor fi cunoscuţi la începutul lunii iulie, iar intrarea în vigoarea a acordurilor petroliere ar putea avea loc în februarie 2011, după adoptarea unor hotărâri de guvern.