Masă de Crăciun doar cu pomana de la primărie
Crăciunul înseamnă bucurie pentru toată lumea. Nu şi pentru săraci. Ei nu au ce pune pe masă şi stau ore întregi la cozi, în faţa primăriilor, să primească un cozonac de pomană.
Sute de persoane nevoiaşe din toate colţurile ţării s-au înghesuit la cozi, în ultimele două zile, ca să-şi ridice pachetele cu alimente pentru sărbătorile de iarnă, oferite gratuit de autorităţi. Oamenii spun că nu mai au bani să cumpere mâncare.
La Cantina de Ajutor Social din Târgu-Jiu, cei 1.600 de beneficiari au primit, ieri, plase cu făină, orez, cârnaţi, şuncă şi cozonac.
„Nu am serviciu şi trebuie să cresc patru copii, care iau zilnic masa la cantină. Ne descurcăm din alocaţia celor mici şi din ce mai câştig eu lucrând cu ziua. Ne prind bine pachetele de Crăciun, pentru că nu aveam cu ce să cumpărăm mâncare", a spus Victor Oproiu (40 de ani).
Valoarea alimentelor este de 40 de lei, la jumătate faţă de anul trecut. „Am avut de ales între a reduce numărul beneficiarilor sau cantitatea de produse. Am zis că este mai bine să dăm mai multe pachete, chiar dacă valoarea lor este mai mică", a explicat şefa Direcţiei Publice de Protecţie Socială, Teodora Ciobanu.
Citeşte şi
Hai la pomana porcului în parc!
Liderul a făcut «Pomana porcului»
S-au întors acasă chiar la pomana lor
Pomană cu SPP pentru Elena Băsescu - FOTO
«Este cel mai sărac Crăciun din viaţa mea!»
A început goana după cumpărăturile pentru Sărbători, dar mulţi români spun că sunt nevoiţi să ia mai puţin şi mai ieftin ca-n anii trecuţi. În preferinţele celor mai numeroşi sunt dulciurile, hainele şi cosmeticele.
„Am noroc cu părinţii care mi-au trimis carne, ceva palincă, iar bradul îl am de anul trecut, din plastic. Nu voi cumpăra şi nici nu voi primi nimic de Crăciun. Este cel mai sărac din viaţa mea! Toţi banii se duc pe ratele de la bancă", ne-a spus Monica, de 44 de ani, din Capitală.
Ea confirmă un studiu Gfk care spune că 54% dintre femei cumpără în aceste zile produse utile în gospodărie. Monica a cumpărat din magazin detergenţi. Însă, bărbaţii au alt fel de gusturi: unul din trei cumpără telefoane mobile, plasme sau televizoare digitale.
Monica a cumpărat anul trecut un brad din plastic, iar pentru Crăciunul acesta şi-a făcut „cadou” detergenţi
„Cel mai bine s-au vândut bomboanele, ciocolatele, fructele şi băuturile. Dar nu în cantităţi mari", ne-a spus Loredana, şefa unui magazin Mic.ro din Capitală.
Click! spune
Potrivit unui sondaj Gfk România, pentru sărbătorile din acest an, 84% din persoanele chestionate aleg dulciurile, 75% obiectele de îmbrăcăminte, iar 67% produsele cosmetice.
Majoritatea celor chestionaţi cumpără cu „bani în mână", iar 15% folosesc rate, card de credit sau descoperire de cont.
Bucureştenii preferă cărţile şi aparate audio portabile.
Studiul a fost realizat în mediul urban, printre persoanele care folosesc Internet-ul.
«Luăm cadouri simbolice»
Nicolae D., pensionar: „Nu ne permitem prea multe. Suntem pensionari. Eu voi lua pentru soţie o cutie cu bomboanele preferate, iar ea îmi va face cadou cel mult un fular, ceva simbolic."
Constantin S., vânzător: „Mi-am făcut singur un cadou: mi-am luat o geacă. Azi am cumpărat un picior de porc şi o bucată de pulpă. Nu va lipsi băutura de Sărbători, un vinuţ şi o berică."