Medicul poate propune pensionarea celor bolnavi

29 septembrie 2009 13:48   Actualitate
Ultima actualizare:

Sunteţi pensionat şi aveţi o problemă? Reprezentanţii Casei Naţionale de Pensii răspund, prin intermediul ziarului nostru, întrebărilor dv. Puteţi pune întrebări, în scris, pe adresa strada Fabrica de Glucoză nr. 21, sector 2 Bucureşti sau pe adresa de e-mail: redactie@click.ro.

Vasile Buciumanu: Sunt născut pe 31 martie 1956 şi sunt angajat din 1974. În 2007 am fost operat de inimă.

În urma acestei intervenţii s-a stabilit că sufăr de handicap accentuat. Pot beneficia de o reducere a vârstei de pensionare, având în vedere handicapul pe care-l am?

Care este vârsta la care mă pot pensiona pentru limită de vârstă?

CNPAS: Înscrierea la pensie pentru limită de vârstă în temeiul art. 47 din Legea 19/2000 se face în condiţiile în care persoana care solicită acest drept îndeplineşte condiţiile:

- data ivirii handicapului e înainte de dobândirea calităţii de asigurat, care trebuie să fie menţionată pe certificatul de încadrare emis de către Comisia de Expertiză, iar încadrarea să fie definitivă;

- Stagiul de cotizare realizat e cel prevăzut la punctele a, b şi c ale art. 47 alin. 1, în funcţie de gradul handicapului acordat de Comisia de Expertiză.

Persoanele asigurate care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat, în funcţie de gradul handicapului, beneficiază de reducerea stagiilor de cotizare, astfel:

- cu 15 ani, dacă au realizat cel puţin o treime din stagiul de cotizare, pentru cei cu handicap grav;

- cu 10 ani, reducerea vârstei standard de pensionare, dacă au realizat două treimi din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap accentuat;

- cu 10 ani, reducerea vârstei standard de pensionare, dacă au realizat stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap mediu.

De aceste prevederi beneficiază doar persoanele al căror handicap e ireversibil, în condiţile în care doctorul consemnează în certificat la termenul revizuire "permanent" şi propune pensionarea pentru limită de vârstă conform art. 47 al Legii 19/2000.

Atât vârsta standard, cât şi stagiul complet de cotizare sunt corelate cu data naşterii. Faţă de data naşterii dv., vârsta standard de pensionare e de 65 de ani, iar stagiul complet de cotizare de 35 de ani.

Puteţi beneficia de prevederile art. 47, alin. c la 55 de ani doar dacă veţi face dovada unui stagiu de cotizare de 35 de ani şi în cazul în care medicul va consemna în certificat "permanent".

Pensiile de stat, o «bombă cu ceas»

Contribuţia la pensiile private obligatorii trebuie să fie de 3% în 2010, astfel încât să se respecte calendarul iniţial, sistemul pensiilor de stat fiind "o bombă cu ceas", a declarat preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), Crinu Andănuţ.

"Raportul comisiei de experţi arată că România stă pe o bombă cu ceas, iar numele acestei bombe e sistemul public de pensii. Aici avem una dintre cele mai defavorabile situaţii din Europa, cu o înrăutăţire brutală a raportului salariaţi - pensionari în doar 20 de ani şi cu perspective deloc îmbucurătoare", e de părere Andănuţ.

Militarii cumulează încă pensia cu salariul

Aproximativ 480 de angajaţi ai Ministerului Apărării primesc, în prezent, şi pensie militară, şi salariu de civil, numărul rămânând constant de la începutul anului.

Potrivit MApN, angajaţii care cumulează pensia militară cu salariul ocupă funcţii din diverse domenii de activitate, printre care profesor universitar, inginer, economist, cercetător, redactor etc.

Potrivit unor surse din MApN, cei mai mulţi militari care au părăsit sistemul şi s-au reangajat pe funcţii civile s-au înregistrat în perioada 2004 - 2006, în timpul mandatului ministrului Teodor Atanasiu.

Pe lângă beneficiul de a cumula pensia şi salariul, foştii militari au încasat odată cu ieşirea din sistem şi mai multe solde în valoare de câteva zeci de mii de lei drept compensaţii financiare.

Proiectul Guvernului privind interzicerea în anumite condiţii a cumulului pensie - salariu a trecut de Senat prin adoptare tacită, în condiţiile în care prevederi pe acest subiect au fost incluse în Legea privind reorganizarea, pe care Executivul şi-a asumat-o pe 15 septembrie.

Mai multe