Meleşcanu, sfidător la adresa românilor din Paris: "Să se ducă la Nancy"

16 noiembrie 2014 13:27   Actualitate
Ultima actualizare:

Ministrul de Externe al României i-a sfătuit pe românii care stau la cozile kilometrice de la secţiile de votare din Paris să facă un sacrificiu şi să meargă să voteze la Nancy, un oraş "superb, leagănul art nouveau care s-a creat în Franţa". Singura problemă este că distanţa dintre cele două oraşe este de 385 de kilometri.

Şeful diplomaţiei române, Teodor Meleşcanu, aflat la Paris, a recomandat românilor revoltaţi că trebuie să stea la cozi kilometrice pentru a-şi exercita dreptul la vot să se îndrepte către o secţie de votare din Nancy, un oraş din Franţa aflat la 385 de kilometri de capitala Franţei. "Aş vrea să recomand tuturor celor care, eventual, s-ar putea simţi descurajaţi de numărul mare de oameni care sunt la coadă, să încerce să voteze şi la alte secţii. Cea mai apropiată secţie este la Nancy, unde, la ora actuală, nu există niciun fel de coadă. Deci cei care doresc cu adevărat să voteze şi pot să facă acest sacrificiu pot să se ducă acolo, mai ales că este un oraş superb, leagănul art nouveau care s-a creat în Franţa şi care este bine cunoscut şi în România", a declarat Meleşcanu într-un interviu acordat Digi24.

Cei care vor să urmeze sfatul lui Teodor Meleşcanu sunt nevoiţi să facă un drum de peste trei ore, cu maşina sau de de două ore, cu trenul.

În plus, Ministrul de Externe al României a decis să nu voteze la Paris pentru a nu priva un alt român care stă de ore întregi la coadă de acest drept. "Cei care doresc să vină la Paris ca să voteze, mă refer inclusiv la mine, trebuie să înţeleagă foarte bine că având în vedere dorinţa mare a celor care sunt aici de a vota, orice om care vine de acasă, unde putea vota foarte bine, la Paris, ca să voteze, privează, de fapt, un alt român din comunitate de dreptul de a-şi exercita votul. Din calculele pe care le-am făcut rezultă că, în mod normal, cu această organizare, cu toate măsurile, ar putea să voteze toţi cei care se prezintă la vot.. Pentru moment nu avem secţii descompletate", a afirmat el.

Teodor Meleşcanu este optimist în ceea ce priveşte şansele ca toţi românii din diaspora pariziană să poată să voteze până la închiderea urnelor. "Dacă în 2009, cu cinci ştampile, au votat la Paris, într-o singură secţie, 3.800 de oameni, astăzi, prin măsurile organizatorice care s-au luat – două secţii de votare, 14 ştampile – ar trebui să ne ducem undeva pe la 10.000 de oameni fără niciun fel de probleme”, a mai spus ministrul de Externe.

Acesta susţine că secţiile funcţionează ireproşabil, datorită noilor măsuri luate de MAE şi BEC.

Mai multe