Mersul la toaletă, un LUX pentru aproximativ o treime din populaţia lumii

21 noiembrie 2012 2:18   Actualitate
Ultima actualizare:

Ziua de 19 noiembrie a fost Ziua Mondială a Toaletei, aniversare care a prilejuit o abordare mai atentă asupra unei chestiuni elementare de igienă şi de sănătate publică.

Aproximativ 2,5 miliarde de oameni încă nu au acces la o toaletă decentă, igienică, iar 1,1 miliarde nu au niciun fel de toaletă, potrivit unui recensământ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, scrie Le Monde.

Referindu-se la raportul din 2012, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, recunoaşte că, deşi au fost atinse obiectivele în ce priveşte accesul la apa potabilă, planurile pentru o igienizare a toaletelor sunt încă departe de a fi puse în practică.

Ce înseamnă lipsa unei toalete decente?

În primul rând, presupune expunerea la o serie de boli: febra tifoidă, holera şi alte boli sunt direct legate de acest aspect.

Cu toate acestea, au fost înregistrate şi unele progrese. Între 1990 şi 2010, procentul celor care aveau acces la toalete care să respecte normele de igienă a ajuns, de la 49%, până la 63%, iar 11% împart aceeaşi toaletă cu mai multe persoane.

Există încă numeroase diferenţe între diversele regiuni din lume, scrie Le Monde. Africa de Sud, India, Indonezia şi Pakistan se prezintă cel mai slab. Numai în India, există 626 de milioane de persoane care nu au acces la toalete, adică mai mult de jumătate din populaţia ţării.

Între timp, Fundaţia Bill şi Melinda Gates a propus schimbarea unghiului de abordare a problemei, respectiv "reinventarea toaletei", mizând pe o tehnologie inovatoare. Organizaţia a lansat o provocare de cercetare sub forma unui concurs: inventarea unei instalaţii care să nu consume nici apă, nici energie. În acest scop, s-au acordat aproape 62 de milioane de euro pentru ca opt şcoli şi universităţi să dezvolte un astfel de prototip.

În 2011, aceeaşi fundaţie pus la bătaie aproape 94 de milioane de euro, iar 90% din aceşti bani au fost folosiţi pentru igienizarea toaletelor.

Mai multe