Miercurea Ciuc: extremiştii maghiari au ieşit în stradă

12 septembrie 2010 10:19   Actualitate
Ultima actualizare:

Comemorarea a fost organizată de extremiştii maghiari din Filialele locale ale Mişcării Tinerilor din cele 64 de Comitate (HVIM), Consiliul Naţional Secuiesc Scaunul Ciuc şi Asociaţia Husarilor din Scaunul Civic.

Ocupaţia horthysto-fascistă a fost sărbătorită cu o paradă a husarilor, care au plecat, călare, de la gară până în centrul oraşului. Acolo a avut loc o adunare populară, unde s-au ţinut discursuri, au fost recitate poezii şi  s-a cântat. La eveniment au participat aproximativ 100 de persoane.

Cu gândul la istorie

Ziua de ieri a avut o încărcătură istorică deosebită pentru maghiari. „Este o zi foarte importantă pentru noi, fiindcă, la 11 septembrie 1940 au intrat honvezii în Miercurea Ciuc, reuşind să recucerească Ardealul de Nord.

Asttel, a fost redobândit 46% din Ardealul care a fost fărâmiţat de Trianon. Pentru noi, cei din Mişcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate, este o zi foarte importantă, iar ţelul nostru este ca Ardealul să se unească cu Ungaria şi să ducem mai departe ideile lui Horthy", a spus şeful HVIM Ciuc, Csongor Szocs.   

Primarul oraşului Miercurea Ciuc, Robert Raduly, i-a îndemnat pe maghiari să fie uniţi şi să lupte pentru drepturile lor, făcând trimitere la Proclamaţia de la Blaj, din 1 decembrie 1918, când minorităţilor li s-au promis anumite drepturi.  

Comemorarea celor 70 de ani de la instaurarea ocupaţiei horthyste asupra Ardealului s-a încheiat aseară, la Casa de Cultură, cu o conferinţă de presă despre viaţa şi opera lui Miklos Horthy.

Mai multe