Moment revoluționar în istoria medicinei: Organe umane, crescute în laborator
S-ar putea ca în viitor oamenii să nu mai doneze organe. De ce ? Niște cercetători de la o universitate din Londra au reușit să crească organe umane în condiții de laborator, folosindu-se de materialul genetic al pacientului.
Echipa condusă de profesorul Alexander Seifalian face parte din departamentul de nanotehnologie şi medicină regenerativă din cadrul University College London.
Acești oameni de știință folosesc celule recoltate de la pacienți pentru a crește organe "la comandă", scrie descopera.ro. Având în vedere că aceste organe sunt dezvoltate din celulele pacienților, șansa ca ele să fie respinse de corp este redusă la zero. Cel puțin, teoretic vorbind.
"Acum creştem un nas pentru un pacient, pe care urmează să-l folosim luna viitoare. Este o premieră mondială, nimeni nu a mai crescut un nas în laborator până acum", a declarat profesorul Seifalian.
Nasul "crescut în laborator" nu va fi aplicat direct pe fața pacientului, ci mai întâi va fi introdus într-un balon care va fi implantat sub piele, în mâna celui care va fi supus intervenției chirurgicale. Timp de patru săptămâni, perioadă în care se vor dezvolta pielea și vasele sanguine ale nasului, acesta va fi monitorizat. Abia după cele patru săptămâni, nasul va fi transplantat pe față.
"Alţi specialişti au încercat să facă implanturi pentru înlocuirea nasului, însă nu au găsit soluţii care să funcţioneze pe termen lung. Nasurile pe care aceştia le-au folosit s-au deplasat pe faţă cu timpul, iar forma lor s-a schimbat. În schimb, nasul nostru nu va avea aceste probleme, pentru că este un nas întreg construit din polimeri", a explicat Adlola Oseni, membru al echipei de cercetători.
„Dacă vom reuşi să creştem o inimă sau un plămân în laborator, nu vom mai avea nevoie de donatori. Eforturile noastre ştiinţifice vor avea consecinţe extraordinare asupra modului în care practicată medicina”, a concluzionat Seifalian.