10 ani, 10 apocalipse: prin câte sfârşituri de lume a trecut Pământul
Viaţa omului se împarte între două mari momente concrete: naştere şi moarte. Din moment ce suntem deja născuţi, este previzibil că vom aştepta moartea. Iar moartea întregii umanităţi este cu atât mai interesantă, de aici şi multitudinea de teorii apocaliptice.
Pe măsură ce tehnologia a avansat, iar informaţia a circulat tot mai repede şi tot mai liberă, a crescut şi numărul teoriilor apocaliptice. Acum, cea mai aşteptată este cea de mâine. De la explozii solare la alinierea planetelor, de la calendarul maiaş la planeta Nibiru, toate au fost presupuse că vor aduce sfârşitul lumii pe 21 decembrie. Noua Zeelandă a trecut deja în data apocalipsei şi nu pare să fi dispărut de pe hartă, ba dimpotrivă.
Anul 2000 a fost unul important, se schimbau secolele, oamenii au uitat cum a fost cu un veac în urmă şi erau pregătiţi de teoriile sfârşitului. Chiar şi Newton, cunoscut pentru legea gravitaţie şi cercetările sale ştiinţifice, a afirmat în cartea „Observaţii asupra profeţiilor lui Daniel şi Apocalipsei Sfântului Ion“ că în 2000 va începe mileniul lui Iisus Hristos. Asta presupunea revenirea lui Mesia pe Pământ şi Ziua Judecăţii.
În Uganda, Credonia Mwerine şi Joseph Kibweteere au creat o mişcare religioasă protestantă ai cărei membri, în număr de 778, s-au sinucis pentru că predicţia apocalipsei nu s-a împlinit. Totuşi, există suspiciunea că aceasta ar fi fost o ucidere în masă planificată de lideri.
Finalul anului 2000, 31 decembrie, a fost un alt moment îndrăgit de teoreticienii apocalipsei. Asta pentru că, matematic vorbind, aceasta este data la care s-a încheiat al doilea mileniu creştin.