10 sfaturi ca să economiseşti curentul electric

2 aprilie 2014 12:45   Național
Ultima actualizare:

În fiecare lună, factura la energie îţi goleşte buzunarele? E şi normal! Pentru că în locuinţa ta se găsesc o mulţime de aparate electrocasnice care, dacă nu sunt folosite corect, consumă foarte mult curent electric. Specialiştii din cadrul Protecţiei Consumatorilor ne dau câteva sfaturi pe care ar trebui să le urmăm pentru o factură cât mai mică.

1. Ştiai că iluminatul locuinţei reprezintă 30% din consumul de electricitate al casei? Adaptează iluminatul la nevoia ta de consum! Stinge luminile când pleci de acasă şi când nu ai nevoie de ele.

2. Foloseşte becuri economice. Au o durată de 10 ori mai lungă de viaţă şi un consum de energie cu până la 75% mai redus comparativ cu un bec clasic.

3. Nu lăsa aparatura electronică şi electrocasnică în standby sau în priză când nu o foloseşti. Dacă toţi europenii ar face astfel, atunci s-ar putea economisi suficientă energie pentru a acoperi necesarul energetic al unei ţări de mărimea Belgiei.

4. Caută produsele cu eticheta ecologică a Uniunii Europene (Floarea Europeană). Ea arată că produsele respective sunt ecologice şi că protejează mediul mai mult decât cele fără etichetă.

5. Foloseşte sistemul de încălzire/răcire fără să setezi poziţia maximă a temperaturii (foarte cald sau foarte rece). Cu fiecare grad în minus economia este de aproximativ 7%.

6. Frigiderul tăupoate fi o sursă importantă pentru pierderea de energie. Dacă nu e dezgheţat în mod regulat, consumul lui de energie poate creşte şi cu până la 30%. Când cumperi un frigider nou, alege unul cu dezgheţare automată.

7. Poziţionează frigiderul, congelatorul departe de sursele de căldură.

8. Nu deschide  fereastra când aerul condiţionat este pornit. Fiecare salt de temperatură duce la risipă de curent electric.

9. Nu pune mâncarea în frigider cât este fierbinte. Las-o, mai întâi, să se răcească.

10. Dacă intenţionezi să cumperi un frigider nou, o maşină de spălat sau alte aparate electrocasnice, verifică eticheta de eficienţă energetică, obligatorie în Europa. Clasa „A” arată o eficienţă ridicată. La fel A+ sau A++

Mai multe