10 sfaturi să îți îngrijești corect mașina în sezonul rece
2 octombrie 2017 15:02
Național
Ultima actualizare:
Toamna și-a intrat în drepturi, iar vermea rece s-a instalat în toată țara. Temperaturile scăzute afectează inclusive mașinile, care necesită o atenție sporită în această perioadă. Iată cum îți pregătești autoturismul personal pentru sezonul rece!
- Bateria mașinii. Verificați starea bateriei și schimbați-o dacă nu funcționează la parametri normali. O baterie cosumă mai mult curent iarna decât pe timp de vară, așa că se va descărca mai repede când temperaturile sunt scăzute. Ca să nu vă lase în drum, e bine să vă asigurați că e în stare bună de funcționare și că alternatorul o încarcă așa cum trebuie.
- Bujiile. Inspecția tehnică de toamnă trebuie musai să cuprindă și verificarea bujiilor și înlouirea lor dacă este necesar. Bujiile care nu funcționează impecabile cauzează probleme la pornire, mai ales când toamna și iarna, când temperaturile sunt scăzute.
- Filtrul de bord. Schimbați filtrul de habitaclu, chiar dacă nu pare a fi necesar. Când vremea este rece, veți avea nevoie să porniți instalația de încălzire, iar filtrele necurățate pot ”arunca” în interiorul mașini praf și microbi. Deasemenea, un filtru murder va afecta și climatizarea corespunzătoare a mașinii.
- Verificați sistemul de dezaburire. Acesta va trebui să funcționeze impecabil, pentru a nu vă cauza neplăceri în trafic mai ales când vizibilitatea este scăzută.
- Lichidul de parbriz trebuie să fie tot timpul la îndemână, întrucât pe timp de toamnă geamurile vor fi mai mereu acoperite de apă sau nămol. Lichidul de vară trebuie înlocuit cu unul special pentru sezonul rece, mai rezistent la îngheț.
- Antigelul. Verificați periodic nivelul lichidului de răcire și completați cu antigel ori de câte ori este necesar. Completarea cu antigel se face numai când motorul este rece, recomandă mecanicii.
- Ștergătoarele de parbriz. Verificați starea ștergătoarelor de parbriz și schimbați-le dacă nu funcționeză corespunzător.
- Anvelopele de iarnă. Chiar dacă, din punct de vedere calendaristic, încă nu s-a instalat iarna, o atenție sporită în această perioadă ar trebui acordată anvelopelor destinate sezonului rece. Dacă plănuiești o ieșire la munte, sau în zone în care sunt anunțate precipitații, e musai să treci pe la service ca să înlocuiești anvelopele de vară cu unele potrivite pentru zăpadă și polei.
- Repară zgârieturile! Stratul de vopsea protejează caroseria de rugină, așa că nu trebuie să lăsați nici un punct de tablă descoperit. Dacă aveți zgârieturi pe portiere, aripi sau capotă, revopsiți-le rapid, căci umezeala de toamnă favorizează apariția ruginii, iar zonele neacoperite de vopsea sunt primele afectate.
- Folosiți spray-uri anti-îngheț. Balamalele și încuietoarele portierelor pot îngheța când temperaturile scad sub 0 grade, așa că un spray anti-îngheț vă poata salva de multe neplăceri.