10.000 de bugetari pe făraş?
Angajaţii de la stat s-au bucurat de măriri de salarii, dar vin vremuri grele! Planul lui Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, de a reforma aparatul bugetar începe să prindă formă. 10.000 de posturi din sistemul public vor fi tăiate, după cum estimează senatorul liberal Florin Câţu.
Veşti proaste pentru bugetari! Senatorul liberal Florin Cîţu a publicat, sâmbătă, o listă cu planul de concedieri din sistemul public. Cei disponibilizaţi nu vor beneficia de plăţi compensatorii, scrie adevarul.ro.„Dacă eşti bugetar, află câţi mai rămâneţi la locul de muncă. În ministere se pregătesc epurările anunţate de Eugen Teodorovici încă din noiembrie 2018. Liviu Dragnea a luat hotărârea să păstreze, în afară de amante, rude şi şoferi, numai pe cei care sunt loiali lui şi PSD-ului”, a scris Florin Cîţu pe Facebook. Senatorul a prezentat o listă provizorie cu numărul maxim de posturi pe care îl vor avea fiecare minister şi fiecare autoritate din subordinea statului, după restructurare. Astfel, 10.000 de posturi vor fi tăiate, consideră Cîţu.
Numărul maxim de posturi din Ministerul Afacerilor Externe va fi redus de la 2.487 la 2.100, adică aproape 400 de posturi. Ministerul Dezvoltării Regionale va avea 800 de posturi, faţă de 1.004. În Ministerul Transporturilor, numărul posturilor se va reduce de la 579 la 380. O scădere drastică va avea loc la Ministerul Culturii, de la 434 de posturi la 165. Tăieri de zeci sau sute de posturi vor fi înregistrate şi la celelalte ministere şi, probabil, şi în agenţiile din subordinea ministerelor, precum şi în administraţia publică locală. Senatorul mai susţine că „marea epurare” începe în două săptămâni.
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, declarase joi că la viitoarea rectificare bugetară se va ţine cont de restructurările anunţate în ministere în următoarele 45 de zile şi că ministerul pe care îl conduce le-a cerut deja miniştrilor şi şefilor de agenţii să comunice o situaţie clară privind cheltuielile.
Un român din patru munceşte la stat
România înregistrează cel mai ridicat procent al angajaţilor în sectorul public din totalul angajaţilor cu carte de muncă din economie, respectiv 26% sau 1,23 milioane de salariaţi. Dintre aceştia, aproape 800.000 sunt angajaţi în administraţia publică centrală, iar ceilalţi peste 430.000 - în administraţia publică locală. Cheltuielile statului cu salariile angajaţilor în sectorul public au crescut cu 25% în ultimul an, arată datele analizate de economistul Iancu Guda. Creşterea cheltuielilor salariale din sectorul public este cauzată de supradimensionarea aparatului public – un român din patru lucrează la stat, record în Europa.