11 sfaturi de curăţenie ca să nu răcești primăvara
Suntem în plin sezon al răcelilor, iar anul acesta aşteptăm un nou val de gripă. Ca să te fereşti de bacterii, viruşi şi microbi ar trebui, în primul rând, să ai o casă curată lună. Jurnaliştii de la Huffington Post îţi dau 11 sfaturi ca să nu te îmbolnăveşti în propria ta locuinţă.
1 Foloseşte şervete din hârtie - Nu folosi şervet de bucătărie din material textil, mai ales dacă unul dintre membrii familiei tale este răcit. Şervetul din hârtie e folosit, iar apoi aruncat la gunoi. Ceea ce nu se poate spune despre prosoapele textile cu care ne ştergem pe mâni sau la gură, iar asta chiar mai multe zile la rând. Cu şervetele din hârtie se pot şterge de apă farfuriile, cănile, paharele. În nici un caz nu folosi prosopul clasic.
2 Dezinfectează chiuveta de la baie - Chiuveta e unul dintre locurile în care se adună cei mai mulţi germeni. Iar când spunem chiuvetă, ne referim inclusiv la baterie şi robineţi. Curăţă obiectele sanitare cu soluţii dezinfectante la sfârşitul zilei, mai ales dacă locuieşti alături de o persoană bolnavă.
3 Nu e obligatoriu să foloseşti săpun antibacterian - Specialiştii au arătat că săpunul antibacterian nu e cu nimic mai bun decât cel normal. Aşa că, decât să cauţi produse de igienă antibacteriene, mai bine te-ai spăla mai des pe mâini folosind săpunul tău obişnuit.
4 Dezinfectează telecomanda, telefonul, tastatura - Dezinfectează-le frecvent, folosind spirt, beţişoare de urechi pentru zonele greu accesibile şi şervete din hârtie.
5 Spală la temperaturi înalte prosoapele şi lenjeria de pat - Prosoapele de baie şi lenjeria de pat se spală la temperaturi de 90°C. Asta pentru că temperaturile înalte omoară majoritatea microbilor şi a germenilor.
6 Calcă rufele la temperaturi înalte - Cămăşile, tricourile, lenjeria de pat se calcă la temperaturi cât mai înalte. Procedează în acest fel doar dacă materialul textil îţi permite.
7 Nu dormi în cameră cu cineva bolnav - E recomandat să nu dormi în aceeaşi cameră cu o persoană bolnavă de gripă! Culcă-te în altă cameră! Dacă nu, încearcă să dormi pe canapea câteva nopţi. Nu uita să aeriseşti încăperea cât mai des pe parcusul zilei!
8 Dezinfectează întrerupătorul - Când ajungem seara acasă, primul lucru pe care îl facem e să aprindem lumina. Facem acest lucru înainte de a ne spăla pe mâini. Întrerupătorul devine o sursă de bacterii, de germeni care ne pot îmbolnăvi. Dacă un membru al familiei tale care e răcit a atins întrerupătorul, iar apoi îl atingi şi tu, bacteriile vor ajunge pe mâinile tale.
9 Schimbă des lenjeria de pat - Lenjeria de pat se schimbă des, mai ales dacă ai pe cineva bolnav. Faţa de pernă se schimbă în fiecare zi, iar lenjeria de pat o dată la 2-3 zile. Nu dormi pe perna pe care a dormit o persoană bolnavă de gripă!
10 Fiecare cu prosopul său de baie - Fiecare membru al familiei tale trebuie să aibă propriul său prosop de baie. Asta pentru a nu vă îmbolnăvi cu toţii, în cazul în care unul dintre voi a contactat deja virusul gripal.
11 Cumpără produse de curăţat dezinfectante - Atenţie mare la produsele pe care le foloseşti atunci când faci curat! Multe persoane cumpără ce le este mai la îndemână şi nu citesc eticheta produsului. Astfel, este foarte posibil să cumperi soluţii de curăţare care nu au şi efect de dezinfectare a obiectelor.