12 greșeli pentru care pici examenul auto. Ce sfaturi dau instructorii

26 aprilie 2021 12:56   Național
Ultima actualizare:

De-a lungul vieții, dăm nenumărate examene, dar parcă niciunul nu este la fel de stresant ca cel pentru obținerea permisului auto. Din cauza emoțiilor, mulți îl pică, astfel că instructorii auto spun exact care sunt greșelile pe care le facem în timpul probei practice.

Examenul auto de traseu poate reprezenta un motiv de stres pentru cursanți, atât timp cât simt că nu stăpânesc tehnicile de conducere deprinse în timpul cursurilor școlii de șoferi.

Chiar și din pricina emoțiilor, la examen ei pot face manevre greșite care îi depunctează și îi fac să rateze obținerea carnetului de conducere.

Instructorii au sintetizat cele mai frecvente greșeli pe care le fac, în general, cursanții la examenul de traseu, greșeli care echivalează cu cele mai multe puncte de penalizare.

Instructor auto: ”Este important ca elevii să fie pregătiți psihic pentru examene”

„Este foarte important ca, la școala de șoferi, cursanții să învețe alături de un instructor care are experiență inclusiv în comunicarea cu aceștia. Orice început este dificil, în orice domeniu, de aceea instructorii trebuie să știe să le explice cursanților cum se fac manevrele corect, în ce ordine, să îi expună, în timpul orelor, în situații în care se vor putea regăsi la examen și să se asigure că aceștia au înțeles. E important să îi pregătească psihic pentru examene, să fie încrezători, să le explice că teama este nejustificată atât timp cât deprind tot ce este necesar în timpul cursurilor. Sunt greșeli care se fac care atrag un depunctaj major la examenele de traseu. Enumărăm doar câteva dintre acestea, încadrate la penalizarea cu 9, respectiv 6 puncte”, explică Cornel Lipă, directorul școlii de șoferi Driving School din București.

  • Să nu cunoști aparatura de bord a comenzilor autovehiculului, de la manetele și butoanele de semnalizare și lumini, până la manevrele de schimbat viteza;
  • Să nu te asiguri când pornești cu mașina sau schimbi direcția de mers, ori când intri în intersecții;
  • Să nu menții direcția de mers și să intri pe altă bandă fără semnalizare;
  • Să nu acorzi prioritate de dreapta când se cere acest lucru, de exemplu în intersecții;
  • Să mergi prea aproape de mașinile din față sau de cele din sens opus;
  • Să nu te pregătești corect înainte de a porni în trafic, și aici intră reglarea scaunului, a oglinzilor retrovizoare, nefixarea centurii de siguranta, neeliberare franei de ajutor;
  • Să nu sincronizezi corect comenzile și să ajungi să ți se oprească motorul, să mergi în treapta de viteză neadecvată sau să accelerezi excesiv;
  • Să nu respecți marcajele drumului;
  • Să nu virezi corect;
  • Să nu semnalizezi când schimbi direcția de mers;
  • Să eziți repetat să depășești alte vehicule când este necesar;
  • Să faci manevre greșite la parcare.

Jumătate dintre cursanți reușesc să obțină permisul auto

Potrivit statisticilor, la nivel naţional, doar jumătate dintre cei care aspiră să obţină permisul de conducere reuşesc să treacă examenul teoretic, iar proporţia se menţine şi la traseu.

Procentul de promovare scade însă de la un an la altul. Acum șapte ani, obţineau permisul de conducere 60% dintre candidaţi.

Citește și: 

Cum obține permisul de conducere o persoană cu handicap. Da, se poate!

Permisul auto, limitat pentru șoferii în vârstă

Mai multe