12 sfaturi să te fereşti de hoţi
Hoţul muncitor îşi atribuie false identităţi şi calităţi - instalator, electrician, lucrător la deratizare, utilităţi. Este îmbrăcat de obicei cu echipamente gen salopetă, care să sugereze apartenenţa la diferite instituţii. Are asupra sa mai multe tipuri de legitimaţii false cu diverse nume, în funcţie de calitatea pe care şi-o atribuie.
Hoţul oportunist este acela care profită de uşi/geamuri lăsate deschise de către proprietari. Va fi îmbrăcat sport: trening, adidaşi care imită mărci cunoscute, şapcă, ochelari de soare.
Hoţul semimascat este tipul comun de spărgător prin efracţie. Este îmbrăcat cu haine închise la culoare, blugi, geacă, poartă un fes pe cap, cât mai mult tras pe ochi, care, eventual se poate transforma şi în cagulă. Are asupra sa un rucsac cu câteva scule, gen pontoarcă, ruptor, leră, mănuşi.
Hoţul intelectual este îmbrăcat decent sau elegant, poartă cravată, ochelari şi are asupra sa o geantă diplomat în care, în loc de documente, are instrumente de spargere.
Atenţie pe cine băgaţi în casă!
Nu permiteţi accesul în locuinţă celor care vin să vă prezinte diverse „promoţii", în scop caritabil sau pentru sondaje de opinie!
Dacă sună la uşă persoane ce pretind că reprezintă instituţii care oferă servicii publice (deratizare, instalaţii electrice, termice sau de gaz etc.), nu lăsaţi să intre în casă decât după verificarea documentelor de identitate, respectiv a celor de serviciu şi dacă sunt însoţite de administratorul imobilului!
Nu oferiţi informaţii necunoscuţilor despre bunurile pe care le deţineţi sau despre vecini!
Evitaţi depozitarea la vedere, pe balcon, în faţa uşii de acces, a ambalajelor obiectelor de valoare pe care le-aţi achiziţionat!
Nu comunicaţi date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai lungă în convorbirile cu alte persoane sau pe reţele de socializare.
Nu postaţi pe site-urile de socializare imagini din care să reiasă că deţineţi în casă bunuri de valoare!
Pentru efectuarea menajului sau a unor reparaţii apelaţi la firme autorizate!
Când părăsiţi locuinţa pe timpul nopţii, lăsaţi o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcţiune!