12 sfaturi să-ţi protejezi banii de pe card
Nu trebuie să testezi îndemânarea fraudatorilor pe propria-ţi piele. Există multe lucruri pe care le poţi face pentru a preveni fraudele bancare. Uite ce sfaturi ne dau specialiştii din bănci!
Semnează cardul pe spate, în locul special desemnat, imediat ce ai intrat în posesia lui. Astfel, dacă vă este furat cardul şi se încearcă efectuarea de cumpărături cu el, comerciantul îşi poate da seama că semnătura de pe card nu este aceeaşi cu semnătura de pe factură.
Distrugeţi hârtia pe care este scris PIN-ul imediat după ce l-aţi memorat.
Nu notaţi codul PIN pe spatele cardului sau pe alte hârtii pe care le ţineţi în portofel sau geantă. Nu este recomandată nici salvarea acestuia în telefonul mobil.
Dacă numărul PIN primit de la bancă ţi se pare greu de reţinut, schimbă-l la bancomatele băncii respective. Nu seta drept cod PIN numere uşor de ghicit cum ar fi 0000 sau 1234 sau data naşterii tale. De asemenea, dacă ai mai multe carduri, nu este recomandat să ai acelaşi PIN la toate.
8 Nu dezvălui informaţiile de pe card unor alte persoane, indiferent de metoda prin care îţi sunt cerute (mail, telefon, SMS). Nu dezvălui informaţii nici măcar celor care spun că sunt angajaţi ai băncilor. De reţinut faptul că angajaţii băncilor nu îţi vor cere niciodată codul PIN!
Dacă ATM-ul de la care vrei să retragi numerar nu pare în siguranţă,evită-l. De asemenea, nu accepta ajutorul unor persoane străine în cazul în care bancomatul respectiv prezintă erori. Tastează cu grijă PIN-ul, astfel încât să nu poată fi văzut de nimeni altcineva. Nu introduceţi cardul în ATM dacă acesta din urmă pare să aibă corpuri străine ataşate.
Înainte de a folosi un card on line, asigură-te că PC-ul respectiv are instalate programe antivirus şi firewall.
Singurele informaţii pe care le cer comercianţii reali în mediul online sunt numele de pe card, numărul cardului şi cele trei cifre CVV2 aflate pe spatele cardului. Dacă ţi se cer alte informaţii, cum ar fi codul IBAN sau PIN-ul, nu le introduce şi părăseşte imediat site-ul respectiv.
În timpul tranzacţiilor în magazine, fii atent la ce face vânzătorul. Nu pierde cardul din ochi şi nu permite vânzătorului să dispară din câmpul vizual sub nici un pretext. Conform legislaţiei, terminalele POS trebuie să fie la vedere, nu ascunse. În caz contrar, vânzătorul poate profita de ocazie pentru a vă fura datele.
Păstrează toate chitanţele, iar la sfîrşitul lunii, vezi dacă se regăsesc în extrasul de cont şi dacă nu cumva apar în acesta şi tranzacţii pe care nu le-ai autorizat.
Nu împrumuta cardul nimănui! În cazul în care pierzi cardul sau ţi s-a furat, anunţă de urgenţă banca şi cere blocarea cardului respectiv. Astfel, te asiguri că hoţul nu îl va putea utiliza şi că va fi depistat în momentul în care încearcă să-l folosească.
- cardurile sunt pierdute sau furate şi utilizate de hoţi;
- clonarea cardurilor (skimming);
- frauda prin internet, telefon sau fax, când, având detaliile deţinătorului de card, fraudatorul poate efectua cumpărături oferind doar aceste informaţii;
- mesajele false care vă cer informaţii confidenţiale în numele unor companii de încredere (phishing), site-uri false care imită foarte bine site-ul băncii care a emis cardul respectiv, unde sunteţi îndemnat să introduceţi date confidenţiale.