12.000 de sarmale, împărțite pelerinilor de la Sfânta Parascheva. Cine sunt femeile care le pregătesc an de an
20 de femei au muncit la foc continuu pentru prepararea celor peste 10.000 de sarmale ca au fost împărțte pelerinilor de la Iași. Astăzi, credincioșii care au trecut pe la moaștele Sfintei Parascheva au primit câte o porție de sarmale calde.
Nu mai puțin de 12.000 de sarmale au fost pregătite și anul acesta pentru masa pelerinilor, care a devenit deja o tradiție. Pe lângă bucătăresele de la Cantina de Ajutor Social Iași, au contribuit, așa cum fac de șapte ani, și 8 beneficiare ale centrelor de bătrâni din zona Bucium și Copou.
Cine sunt femeile care prepară sarmalele
În total, 20 de femei au muncit câteva zile pentru cea mai mare sărbătoare creștină a Iașiului.
„Sunt 20 de persoane care se ocupă de prepararea celor 12 mii de sarmale, este vorba despre bucătăresele noastre și opt doamne de la Căminul de Bătrâni «Sfinții Constantin și Elena», din Bucium și de la Căminul de Bătrâni «Sfânta Parascheva» din Copou. Toate sunt vaccinate. Este dorința lor de a ajuta și este la libera alegere, mai ies și ele din rutina lor, deși nu e chiar ușor să stai ore întregi pe scaun și să faci sarmale. Noi le încurajăm, le mai servim cu câte un ceai cald, o prăjitură, mai iau câte o pauză. O parte dintre ele vin de 7 ani aici și gătesc alături de noi, la cantină”, a declarat Mariana Mitu, directoarea Cantinei de Ajutor Social Iași, conform bzi.ro.
Pregătirile au început în 10 octombrie
Pregătirile au început în urmă cu mai multe zile, când bucătăresele de la Cantina de Ajutor Social Iași au pus la punct toate ingredientele pentru gătit. Sute de kilograme de varză, orez, legume, carne de porc și vită au fost folosite și în acest an pentru sarmalele pelerinilor. „Am început pregătirile de duminică, 10 octombrie 2021, pentru că au trebuit puse toate la punct, varza, legumele. În acest an am folosit 300 de kilograme de carne din porc și vită. Ne-am apucat din timp, pentru că necesită foarte mult timp. De sucit sarmalele, am început de marți, 12 octombrie 2021, și vor fi gata până mâine, iar după ce vor fi sfințite, vor fi gata de distribuit către pelerini. Toate vor fi împachetate în caserole, într-un număr de 6, cu pâine și tacâmuri, așa cum ne impun condițiile pandemice. În acest an am făcut un număr mai mic de sarmale, pentru că și numărul pelerinilor este unul mult mai scăzut”, a adăugat directoarea Cantinei de Ajutor Social Iași.
52.000 de pelerini s-au închinat la raclă
De la începutul pelerinajului 2021 și până ieri, 13 octombrie 2021, ora 15:00, pe la raclă au trecut aproximativ 52.000 de persoane, iar alți 1.400 de credincioși se aflau la rând. În dimineața zilei de 8 octombrie, a început în mod oficial pelerinajul prilejuit de hramul Sfintei Parascheva, când un sobor de preoți a scos în procesiune moaștele Cuvioasei Parascheva. Slujba a fost oficiată de zeci de preoți, iar baldachinul pe care a fost pusă racla cu moaștele a fost împodobit cu o zi înainte, joi, 7 octombrie 2021.
Citește și:
Calendar ortodox 2021, 14 octombrie. Sfinţii zilei. Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași
52.000 de credincioşi s-au închinat la moaştele Sfintei Paracheva