13 ani de la primul referendum impotriva lui Traian Băsescu
Pe 19 mai 2007 avea loc primul referendum pentru demiterea unui șef al statului român din ultimii 100 de ani. Cu 74, 48 la sută din voturi Traian Băsescu rămânea președinte al României marcând o înfrângere rușinoasă pentru majoritatea parlamentară condusă de PSD care îl acuza de încălcări ale Constituției
La 12 februarie 2007, PSD, majoritar în Parlament ca și acum, sesiza Curtea Constituțională despre iniţierea procedurilor de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu. La 28 februarie, Parlamentul aproba înfiinţarea unei comisiei de anchetă privind suspendarea preşedintelui cu 258 de voturi pentru, 76 contra şi 21 de abţineri. Preşedintele comisiei era liderul conservatorilor, Dan Voiculescu, fondatorul trustului de presă Intact. Acesta a anunţat după un simulacru de anchetă că pe 21 martie că raportul elaborat de comisie a stabilit că preşedintele Băsescu”a încălcat Constituţia şi este implicat în fapte de natură penală”. În data de 5 aprilie, Curtea Constituţională dădea verdictul, cu majoritate de voturi: propunerea de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu”se referă la acte şi fapte de încălcare a Constituţiei, săvârşite în exerciţiul mandatului care, prin conţinutul şi consecinţele lor, nu pot fi calificate drept încălcări grave, de natură să determine suspendarea din funcţie a Preşedintelui României, în sensul prevederilor art.95 alin.(1) din Constituţie” şi a dat aviz negativ la propunerea de suspendare. Decizia Curţii Constituţionale era doar consultativă pentru Parlament iar la data de 19 aprilie, Parlamentul României vota prima suspendare a unui președinte din România în ultimii 50 de ani, cu 322 voturi pentru, 108 împotrivă şi 10 abţineri. Data desfăşurării Referendumului a fost stabilită pentru sâmbătă 19 mai 2007, la limita maximă de 30 zile, conform Constituţiei. Ziua de sâmbătă a fost una neuzuală pentru alegeri în România, duminica fiind preferată în acest scop.
Care a fost întrebarea referendumului
Sunteţi de acord cu demiterea Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu?
Susţinătorii Preşedintelui trebuiau să voteze "NU", iar cei care doreau demiterea acestuia să voteze "DA". Întregul cost al referendumului a fost estimat la 60 de milioane de lei (în jur de 18 milioane de euro). Pe 19 mai 2007, românii prezenți la urne(44, 45 la sută din numărul celor cu drept de vot înscriși pe liste)au votat în proporție covârșitoare(74, 48 la sută)pentru rămânerea lui Traian Băsescu în fruntea României. Pentru demiterea președintelui au votat doar 24, 75 la sută din românii veniți la vot.
Citiți și
Liviu Dragnea, la tribunal în dosarul ”Fraudă la referendum”
Reacții după referendum. Băsescu: «S-a dovedit că tandemul BOR/PSD nu poate controla votul popular»