132 de milioane de lei costă incompetenţa

21 decembrie 2015 20:50   Național
Ultima actualizare:

Bucureştenii vor plăti taxe la anul pentru a acoperi o gaură de 132 de milioane de lei, provocată de dezvoltatorii unor mari proiecte de investiţii. Aceşti bani, proveniţi din bugetul Uniunii Europene, au fost pierduţi de Municipalitate fiindcă şase lucrări importante nu au fost terminate la timp.

Stop joc pentru pasajul subteran de la Piaţa Sudului. Proiectul a pierdut o finanţare nerambursabilă de aproape 84 de milioane de lei, din cauză că nu va putea fi finalizat până la 31 decembrie, aşa cum s-a angajat Primăria Capitalei. Respectarea termenului de execuţie a fost condiţia finanţării asigurate de la bugetul UE pentru acest proiect. Motivul depăşirii acestuia nu e lenea constructorilor, ci gravele erori de proiectare ale firmei selectate de Municipalitate. Tecnic Consulting Engineering a încasat peste 2 milioane de lei, însă nu a ţinut cont de planul de reţele subterane când a întocmit documentaţia care a stat la baza începerii lucrărilor. Rezultatul? Muncitorii au dat peste conducte şi reţele de care nu ştiau că există şi pe care acum trebuie să le mute din calea pasajului. Însă nu gratis, ci pe bani. Cum, care bani? Ai noştri, bineînţeles! Lucrările la acest pasaj au început în mai 2014 şi trebuia terminate la 31 decembrie 2015. În prezent, pasajul e executat în proporţie de 25% şi va fi gata, în cel mai fericit caz, în noiembrie 2016, spun constructorii.

Alte 23,5 milioane de lei vor trebui plătite din buzunarul bucureştenilor dacă Municipalitatea vrea să ducă la bun sfârşit proiectul de amenajare a unui circuit turistic pe lacurile Floreasca şi Tei. Şi aici proiectanţii şi-au bătut joc de banii europeni, întocmind documentaţia tehnică fără să ţină cont de ce e sub pământ. De la demararea sa, la începutul acestui an, proiectul a fost modificat de mai multe ori, ceea ce a dus la depăşirea termenului de finalizare. Pe cele două lacuri, primăria intenţiona să amenajeze un traseu turistic care să poată fi parcurs cu bicicleta, cu ambarcaţiuni fără motor şi pietonal. 

Finanţarea europeană se pierde în întregime şi în cazul Spitalului de Ortopedie Foişor, unde edilii intenţionau să construiască un ambulatoriu integrat. Proiectul viza construirea altor cinci corpuri de clădire, care să funcţioneze lângă actualul sediu, şi face parte dintr-un plan mai amplu de renovare şi consolidare a spitalului. Edilii trebuie să găsească anul viitor încă 16,8 milioane de lei pentru finalizarea ambulatoriului, altfel tot ce s-a construit până acum va fi zadarnic.

Azi se cer bani pentru alte două proiecte

Consilierii generali sunt chemaţi azi să voteze pentru completarea listei de investiţii pentru 2016 cu alte două proiecte pentru care Municipalitatea a pierdut bani. E vorba de finalizarea ambulatoriului integrat al Spitalului de Copii “Dr. Victor Gomoiu” şi a Observatorului Astronomic „Vasile Urseanu”. Ambele proiecte trebuia finalizate până la 31 decembrie. Edilii cer consilierilor să aprobe alocarea a 4,5 milioane de lei pentru inaugurarea acestor obiective de investiţii până la sfârşitul lunii iunie a anului 2016.  Alte 3,15 milioane de lei trebuie plătite de bucureşteni pentru terminarea lucrărilor de restaurare a Arcului de Triumf, obiectiv finanţat de asemenea cu bani europeni, dar neinaugurat la timp.

Mai multe