«14 ore pe zi lucrez pentru Moş Nicolae»

4 decembrie 2017 19:34   Național
Ultima actualizare:

Sărbătorile de iarnă încep cu Moş Nicolae. Ce dulciuri sunt mai potrivite în ghetuţe? Turta dulce glazurată, crocantă şi foarte parfumată!

La noapte, când copiii pleacă în lumea viselor, Moş Niculae vine cu sacul plin de dulciuri şi portocale. La loc de cinste: iepuraşii sau brăduţii din turtă dulce!

O tânără din Braşov a reuşit să transforme acest desert aparent banal într-o adevărată operă de artă. De două ori pe an, Karla Titileanu (38 de ani) îşi lasă deoparte munca de zi cu zi şi se transformă în Miss Sweet. De Crăciun şi de Paşte, Karla primeşte comenzi din toate colţurile ţării, dar şi din străinătate.

Pentru Sărbătorile de iarnă, clienţii apar încă din luna septembrie. ”Pentru Moş Nicolae, ultimele comenzi le iau la 1 noiembrie pentru că lucrez foarte mult la ele. Un platou de un kilogram are în jur de 30-35 de figurine unicat şi atunci e normal”, povesteşte Karla.Pe vremea comunismului, mama Karlei pregătea acasă turtă dulce, după o reţetă veche pe care a perfecţionat-o în timp. A renunţat apoi la pregătirea turtelor până acum câţiva ani, când Karla şi-a adus aminte de desertul care i-a marcat copilăria. ”Cel mai mult am făcut, acum vreo trei ani, peste o sută de kilograme de turte.

Ne-am apucat din octombrie şi am lucrat până în decembrie. Muncim 14 ore pe zi ca Moş Nicolae să ducă turtă dulce copiilor”, spune braşoveanca. O comandă specială a primit-o din Austria. ”Cineva care cumpărase de la mine turtă dulce a trimis un cadou la primăria din Viena. Cei de acolo au spus că vor să le fac cinci brazi 3D, înalţi de aproximativ 30 cm”, a spus Miss Sweet.Acum, Karla şi mama ei fac de la brazi, reni sau oameni de zăpadă până la coroniţe, fulgi de zăpadă sau flori de Crăciun.

A învăţat reţeta de la mama ei

Reţeta familiei însă nu o dezvăluie nimănui. ”Se face  un aluat uşor de modelat. El trebuie să stea la rece vreo două-trei nopţi, ca să îşi tragă binele aromele. După aceea se taie formele, care se pun la cuptor timp de aproximativ 20 de minute, în funcţie de dimensiunea modelului, şi după aceea se trece la glazurat. Noi am făcut o reţetă proprie de glazură, pe care o aromăm cu lămâie, astfel încât turta să nu fie exagerat de dulce”, spune Karla. Reţeta familiei Titileanu conţine un mix de condimente care permite turtei să rămână bună de consumat, chiar şi după câţiva ani.

Mai multe