14% dintre români se duc la cumpărături cu punguţa de acasă. Ce măsuri au luat supermarketurile
Pungile din plastic au devenit o reală problemă pentru mediu. Datele arată că aproximativ 100 miliarde de pungi de plastic sunt folosite într-un an în Uniunea Europeană. O persoană ar folosi, în medie, 200 de pungi de unică folosinţă pe an, pungi care adesea ajung în natură. Din acestea, 90% sunt pungi subţiri de unică folosinţă. Ele sunt cea mai mare problemă. Pentru a limita folosirea lor, un mare lanţ de supermarketuri a început să ia măsuri.
Mai uşor cu punguţele de plastic de unică folosinţă de la raionul de legume-fructe şi de la raionul de produse congelate vrac! De astăzi, Kaufland România a introdus în magazine pungile biodegradabile compostabile, care nici acestea nu vor fi gratis, ci vor putea fi achiziţionate cu 0,10 lei bucata. „Consumul excesiv de pungi dăunează grav comunităţii”, este sloganul sub care compania dă startul campaniei prin care clienţii sunt încurajaţi să folosească mai puţine pungi, să limiteze irosirea lor şi să vină, pe cât posibil, cu punga de acasă. De altfel, în urma unui sondaj, am aflat că doar 20% dintre cumpărători au un comportament anti-risipă: mai exact, 7% dintre români nu folosesc deloc pungă pentru cântărirea fructelor şi legumelor, iar 14% spun că vin cu punga reutilizabilă de acasă. 4 din 10 români au declarat că introducerea pungilor biodegradabile contra-cost i-ar determina să își schimbe comportamentul de a utiliza excesiv pungi de unică folosință la legume-fructe. Potrivit acestora, ei fie vor folosi mai puține pungi, fie vor opta pentru pungi reutilizabile, fie vor renunța cu totul la ele.
Specialiştii trag serioase semnale de alarmă. Pungile subțiri, cu grosime sub 50 de microni, care reprezintă majoritatea pungilor folosite în UE, sunt mult mai rar reutilizate decât cele mai groase. În consecință, din cauză că sunt subțiri, ele devin deșeu mult mai repede și, de aceea, prin frecvența cu care ajung în natură, au un impact mai mare asupra mediului.
Statistici îngrijorătoare
- 80% din deșeurile marine sunt din plastic, iar peste 50% din ele sunt articole de plastic de unică folosință.- Plasticul nereciclat se descompune în sute de ani. Dacă nu schimbăm modul în care plasticul este produs și folosit, în 2050 oceanele vor conține mai mult plastic decât pește.- Un studiu Nielsen arată că producem mai mult plastic decât cântărește greutatea umanității[1]. Greutatea umanității este 316 milioane tone, iar producția de plastic anuală globală este de 322 milioane tone.89% din pungile de unică folosință sunt utilizate doar o singură dată.1În medie, o pungă de unică folosință e utilizată timp de numai 12 minute și apoi aruncată.