15 lucruri pe care nu le ştiai despre Aeroportul Internaţional Henri Coandă
Măcar o dată în viaţă, dacă nu chiar de mai multe ori, ai călătorit cu avionul, cu o cursă care a decolat sau a aterizat pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă din Bucureşti. Jurnaliştii publicaţiei wall-street.ro ne spun care sunt 15 dintre cele mai interesante cifre care caracterizează cel mai mare aeroport din România.
1. Un bagaj de cală este verificat în 5 secunde.
2. În cea mai aglomerată zi a aterizat un avion la 3-4 minute (Finala Europa League).
3. Pe aeroport pot fi parcate până la 45 de avioane simultan.
4. Cel mai mare avion care a decolat vreodată din Otopeni este Antonov AN124/Boeing 747.
5. Pe pistă, vara, temperaturile ating, uneori, şi 80 de grade Celsius, iar în fiecare lună, în medie 5-6 zile, sunt condiţii de ceaţă, cu excepţia lunilor de vară.
6. În Otopeni oprează 31 de companii aeriene de pasageri, vara fiind aproape 40.
7. Dintr-un restaurant de la etaj poţi privi avioanele când vin sau pleacă de la terminalul Finger, printr-un perete de sticlă.
8. În 25 de minute de la sosire, un avion cu pasageri este gata pentru zborul retur. În aceste 25 de minute intră debarcarea pasagerilor, descărcarea bagajelor, curăţenia în avion, alimentarea cu kerosen şi produse de catering, încărcarea cu bagaje şi îmbarcarea pasagerilor pentru următorul zbor.
9. Aproape săptămânal aterizează câte un avion cu urgenţă medicală la bord.
10. Pe platforma aeroportuară a Aeroportului Internaţional Henri Coandă lucrează peste 12.000 de oameni, de 10 ori mai mulţi decât numărul angajaţilor aeroportului. Aceştia sunt angajaţi ai aeroportului, ai companiilor aeriene, instituţiilor de siguranţă naţională şi ordine publică, angajaţi ai magazinelor, restaurantelor, companiilor de salubritate şi curăţenie. Anual se fac exerciţii majore de stingere a incendiilor.
11. În zona de trecere dintre terminalul sosiri şi cel de plecări există permanent o expoziţie deschisă.
12. Aeroportul are porţi deschise de două ori pe lună.
13. Pe terminalul plecări există un loc de rugăciune – o capelă ortodoxă. În aeroport mai sunt: patru saloane de protocol pentru pasagerii business, o frizerie, un coafor, poştă, supermarket, farmacie, bancă, bancomate, magazin de vânzare flori. În terminalul sosiri sunt cinci birouri de bagaje pierdute. Cele mai vândute produse în duty free sunt parfumurile.
14. Primul avion de pasageri a decolat de pe aeroportul Otopeni în urmă cu 46 de ani.
15. Aeroportul are două piste pentru decolare şi aterizare cu o lungime de 3,5 kilometri, construite, prima între 1940 şi 1970, a doua în 1987. Zilnic, pistele sunt folosite şi de avioane de transport (cargo sau trupe).