1.500 de elevi români vor să studieze gratuit în SUA. Înscrie-te și tu!

9 octombrie 2017 14:48   Național
Ultima actualizare:

Nu mai puțin de 1.500 de elevi de liceu din România s-au înscris pentru o bursă de studii gratuită în Statele Unite ale Americii, în cadrul programului FLEX 2018-2019, derulat de Consiliile Americane pentru Educație Internațională și Ambasada SUA la București. Aplicațiile, care se transmit online, au termen-limită data de 17 octombrie 2017. Ce condiții trebuie să îndeplinești dacă vrei să studiezi un an în SUA fără să plătești.

Pentru al treilea an consecutiv, bursele de studiu puse la dispoziție de Departamentul de Stat al SUA în cadrul programului de schimb de experiență FLEX se adresează elevilor din România. Prin acest program, autoritățile americane încurajează elevi de liceu din Europa să vină peste Ocean să studieze gratuit și să realizeze schimburi de experiență cu elevii de pe continentul nord-american, vreme de un an. Nu mai puțin de 1.500 de liceni din România s-au înscris online pe acest site, însă doar 300 și-au depus dosarele complete.

„Din experiența anilor trecuți, ultimele două zile din perioada de depunere a documentației sunt cele mai aglomerate. Deci, ne așteptăm la un val de solicitări în jurul termenului-limită”, a declarat pentru ziarul nostru, Eliza Chirilă, responsabil de comunicare al programului de burse gratuite. Termenul de depunere a documentelor este 17 octombrie 2017. Conform organizatorilor programului, României i-au fost alocate 35 de locuri în acest an. FLEX se adresează și elevilor de liceu cu dizabilități, care pot depune, de asemenea, solicitări online.

Cine poate studia gratuit în SUA

Bursele de studiu sunt destinate elevilor de liceu din România care sunt acum în clasele a IX-a, a X-a și a XI-a. Pentru a putea intra în competiția pentru o bursă gratuită, elevii trebuie să respecte următoarele cerințe: să aibă cetățenie română, să fie născuți între 15 iulie 2000 și 15 iulie 2003, să studieze limba engleză în liceu, să îndeplinească toate condițiile pentru a obține viza de SUA și să nu fi stat în Statele Unite mai mult de trei luni în ultimii cinci ani. Prin urmare, cei care au fost în SUA în anii trecuți prin programul de burse FLEX nu mai pot aplica.

Unde vor fi cazați elevii

Toate costurile de deplasare, găzduire și masă sunt suportate de Departamentul de Stat al SUA. Pe durata unui an școlar întreg (2018-2019), elevii selectați vor fi găzduiți de familii americane înscrise în acest proiect. Acestea le vor oferi cazare și masă, conform cerințelor organizatorilor. Cursurile, programele de pregătire și sesiunile de schimb de experiență vor fi susținute în instituții de învățământ din statele Washington, Texas, California, Colorado, Ohio, Pennsylvania și Maine.

Cum vor fi selectați bursierii

Având în vedere numărul mare de solicitanți (peste 1.500 în acest moment) și numărul scăzut de locuri disponibile, organizatorii vor realiza o selecție a candidaților care respectă déjà criteriile de admisibilitate. „Vor fi trei întrebări tip eseu, alese întâmplător, după modelul celor de admitere la instituțiile de învățământ din SUA. Elevii vor fi încurajați, spre exemplu, să povestească întâmplări din viața lor sau li se vor da niște situații ipotetice, la care trebuie să ofere răspunsuri legate de cum ar reacționa”, ne spune Eliza Chirilă. După acest test, circa 250 de solicitanți de bursă se vor califica pentru etapa finală, care constă într-un interviu susținut în limba engleză cu reprezentanții organizatorului.

Uite ce fac acum în SUA bursierii români acceptați anul trecut

George Nicoale, elev al Colegiului Național Nichita Stănescu din Ploiești, se află în SUA în acest moment după ce a aplicat în cadrul FLEX în cursul anului trecut. Din luna august, George a petrecut peste o sută de ore implicându-se în proiecte comunitare, și se află abia la începutul programului. După uraganul Harvey, George s-a oferit să ajute familiile năpăstuite din Texas. În tot acest timp, elevul român a fost un ambasador de excepție pentru țara sa, oferindu-le celorlalți liceeni din Europe și SUA o altă imagine despre România.

Karla Manea e și ea extrem de entuziamată de experiența americană. Ea le-a transmis elevilor români un mesaj din SUA, din postura de bursier FLEX 2017-2018.

Mai multe