17.670 de şcoli, deschise fără voie de la pompieri

8 noiembrie 2015 20:19   Național
Ultima actualizare:

Tragedia din 30 octombrie, care a îndoliat o ţară întreagă, a scos la iveală grave abateri de la normele de protecţie împotriva incendiilor. Cu această ocazie am aflat lucruri groaznice despre modul în care au minimalizat chiar şi autorităţile rolul normelor de securitate. A fost nevoie de această dramă umană din clubul “Colectiv” ca lucrurile să intre în normalitate.

Doar 7% din şcoli sunt protejate în caz de incendiu. Premierul interimar Sorin Cîmpeanu, care deţine şi funcţia de ministru al Educaţiei, a anunţat sâmbătă că 17.670 de şcoli, din totalul de aproape 19.000, ar trebui închise pentru că nu respectă legislaţia privind protecţia împotriva incendiilor. Inspectorii ISU au avertizat că sunt probleme după ce au verificat clădirile şi actele, doar că, până acum, nimeni nu a dispus ca acestea să fie închise.

Arena Naţională, inaugurată fără aviz de incendiu

De la deschiderea ei, în 2011, principala arenă de fotbal din România a găzduit sute de meciuri, concerte şi evenimente politice, la care au participat, de fiecare dată, zeci de mii de oameni. După tragedia din “Colectiv” s-a aflat că Primăria Bucureşti, în calitate de administrator, nu ceruse un aviz de la pompieri. Stadionul de 55.600 de locuri, care a costat 234 de milioane de euro, nu a avut niciodată aviz final de la pompieri! Toate meciurile de fotbal au fost anulate până la remedierea problemelor. În aceeaşi situaţie sunt şi alte stadioane din ţară.

Controale în toate cluburile

Abia după tragedia din “Colectiv”, autorităţile locale şi centrale au dispus controale la sânge în toate unităţile de alimentaţie publică cu funcţiune de bar şi club. Mulţi patroni au închis temporar localurile, fie din solidaritate, fie pentru a scăpa de inspecţii. Alţii au renunţat definitiv la afaceri, recunoscând că nu au respectat niciodată legea.

Sala Palatului, pericol public

Cea mai mare sală de spectacole din Capitală (peste 4.000 de locuri) a funcţionat fără autorizaţie de prevenire a incendiilor de la înfiinţarea sa. Deşi, încă din 2010, reprezentanţii Ministerului Culturii au fost informaţi că Sala Palatului e un pericol public, autorităţile n-au luat nici o măsură. Mai mult, sâmbătă seară, aici a avut loc un concert al Loredanei Groza, supravegheat de o armată de pompieri.  

Holograf şi-a anulat concertul

Trupa Holograf urma să susţină aseară un concert la Casa de Cultură din Ploieşti, însă soliştii şi-au anulat concertul după ce un control a scos la iveală că instituţia nu avea avize de la pompieri pentru desfăşurarea în siguranţă a evenimentelor.

Click! spune

Conform vechii legislaţii, tot ce ar fi riscat administratorii stadioanelor, ai cluburilor sau ai sălilor găsite în neregulă în cazul unui control al pompierilor ar fi fost o amendă de câteva sute de lei. După tragedia din “Colectiv”, Guvernul Ponta a anunţat că amenzile vor creşte la 100.000 de lei, iar inspectorii de la ISU vor avea dreptul să închidă localurile care nu au toate avizele de la pompieri.

Mai multe