1,8 milioane de români, cu polițele de asigurări în aer

26 august 2015 22:15   Național
Ultima actualizare:

Cutremur pe piaţa asigurărilor. Autoritatea de Supraveghere Financiară a cerut, miercuri (26 august), intrarea în faliment a Astra Asigurări. 1,8 milioane de români şi-au asigurat maşinile sau casele la această companie şi nu ştiu dacă îşi vor recupera banii.

Anunţul făcut miercuri de preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, a stârnit îngrijorare în rândul a 1,8 milioane de români care au 2,5 milioane de poliţe de asigurare la Astra, compania deţinută de Dan Adamescu. Aflată în administrare specială din februarie 2014, după ce nu a reuşit să atragă 425 de milioane de lei la capital, Astra intră în faliment.

„Consiliul ASF a analizat situaţia Astra Asigurări pe baza raportului administratorului special KPMG. Concluziile raportului au fost că sunt întrunite toate cele trei condiţii legale care definesc starea de insolvenţă: incapacitatea de plată a datoriilor, scăderea marjei de solvabilitate şi imposibilitatea restabilirii situaţiei financiare”, a afirmat Negriţoiu.

Astfel, ASF constată starea de insolvenţă şi solicită intrarea în procedura de faliment, a mai precizat Negriţoiu. Totodată, şeful ASF a spus că persoanele care au poliţe de asigurări la Astra vor fi despăgubite de Fondul de Garantare a Asiguraţilor.

„Valoarea rezervelor de despăgubire e de 650 milioane de lei. Impactul pe care l-am calculat noi este de 700 de milioane de lei, iar Fondul are un miliard de lei”, a afirmat Negriţoiu. El a mai spus că plafonul de despăgubire la care un asigurat are dreptul este de 450.000 de lei.

Şeful Astra, condamnat la 4 ani și 4 luni de pușcărie

Dan Adamescu (66 de ani) a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti, pe 2 februarie 2015, la patru ani şi patru luni de închisoare cu executare şi trei ani interdicţia unor drepturi, printre care şi dreptul de a fi director şi administrator al unei firme sau de a coordona societăţi comerciale, în ţară sau în străinătate. Adamescu este acuzat că le-a dat mită 20.000 de euro unor judecători pentru ca aceştia să dispună soluţii favorabile în două dosare de insolvenţă.

În 2013, Adamescu era al doilea miliardar al ţării, cu o avere estimată la 950 milioane de euro. Din pricina problemelor cu Justiţia, anul trecut se estimează că averea ar fi scăzut la 410 - 430 milioane euro.

Mai multe