20 lucruri pe care să nu le iei la mâna a doua

13 februarie 2015 22:11   Național
Ultima actualizare:

Nu întotdeauna cumpărarea lucrurilor de la second hand este şi cea mai bună soluţie. Unele produse costă mult dar se deteriorează foarte repede, iar altele îţi pot pune în pericol sănătatea. Jurnaliştii de la businessinsider.com au întocmit o listă cu obiectele pe care nu ar trebui să le iei niciodată la mâna a doua.

Oale, tăvi, tigăi 

Este absolut imposibil ca acestea să nu fie zgâriate sau pătate. Alftel, ar fi noi. Dacă rişti şi cumperi oale, tigăi, tăvi la second hand, fii pregătită pentru surprize neplăcute: mâncărurile s-ar putea lipi şi arde. 

Mobilier pentru copii 

Mobilierul pentru copii, în special leagănele dar şi pătuţurile, pot fi un pericol pentru siguranţa celui mic. Sistemele de prindere, îmbinările, accesoriile pot fi defecte sau se pot defecta foarte repede. Nu ai de unde să ştii dacă acel produs nu a fost reparat de câteva ori până să fie scos la vânzare. 

Scaun de copil pentru maşină

Scaunele de copii pentru maşină trebuie cumpărate de noi. Având în vedere că tehnologia de siguranţă în acest domeniu se îmbunătăţeşte de la an la an, cumpărarea unui scaun auto second hand nu este o opţiune. 

Pneuri

Uneori, e greu de spus dacă nişte pneuri au fost cândva parte dintr-un autoturism care a avut un accident grav. În acest caz, pneurile sunt instabile şi nesigure. Nu se merită să-ţi pui în pericol viaţa doar pentru a economisi nişte bani. 

Laptop-urile

Ţinând cont de faptul că sunt portabile, laptop-urile sunt predispuse la o serie de defecţiuni în urma şocurilor şi lovirilor repetate. Când cumperi un laptop folosit, cu excepţia cazurilor când acesta a fost reparat, nu vei avea nici o idee despre şocurile la care a fost supus de proprietar de-a lungul timpului.Este posibil ca unele componente să se defecteze repede. În plus, la achiziţionarea unui laptop la mâna a doua nu beneficiezi de garanţie şi suport tehnic.

Televizoarele cu plasmă  

Costul pentru fixarea sau înlocuirea pieselor este destul de ridicat. Uneori, costă la fel de mult ca şi cumpărarea unui televizor nou.

DVD Playere

DVD Playerele au lasere care se uzează. Costul pentru repararea sau înlocuirea lor poate egala preţul unui produs nou.

Camere foto şi video

Ca şi la laptopuri, camerele foto digitale şi camerele video sunt susceptibile de a fi fost lovite. Este posibil ca aceste lovituri să nu fie evidente, dar reparaţiile vor fi costisitoare. 

Boxe şi microfoane

Sunt echipamente audio sensibile care nu rezistă bine la manipulare. Ca şi în cazul laptopurilor sau camerelor foto şi video, avaria poate să fie ascunsă, dar performanţele grav compromise.

Saltele şi lenjerie de pat 

Cele second hand pot fi pline de acarieni şi bacterii. În plus, chiar şi saltelele cu adevărat bune au o durată de viaţă de 8-10 ani. Este foarte greu de apreciat cât de veche este o saltea de pat deja folosită.

Costume de baie şi lenjerie

Gândul că o altă persoană a purtat slipul sau bichinii pe care îi vezi acum în magazinele second hand nu este deloc reconfortant. Dimpotrivă. Este absolut obligatoriu să cumperi lenjerie intimă nouă. 

Pantofi

Încălţămintea uzată nu este doar incomodă, dar poate provoca tot felul de probleme de sănătate. Materialul uzat îţi poate produce bătături sau afecţiuni ale pielii.  

Pălării

Este foarte posibil ca pălăriile să nu fi fost curăţate în interior înainte de a fi scoase la vânzare. Dacă ai cumpărat o pălărie second hand rişti să te alegi cu infecţii ale pielii scalpului sau chiar paraziţi. 

Produse de machiaj

Produsele de machiaj deja utilizate sunt un teren propice pentru bacterii şi o serie de boli contagioase. 

Prosoape de baie

În magazinele second hand poţi găsi textile pentru baie, precum prosoape de corp şi de faţă. Indiferent cât de curate şi dezinfectate ar fi, rişti să te trezeşti cu afecţiuni dermatologice şi chiar ginecologice. 

Obiecte pentru animalele de companie

Petele vechi şi mirosurile specifice animalelor sunt foarte greu de înlăturat. Jucăriile second hand destinate câinilor şi pisicilor pot fi pline de microbi şi rişti ca animalul tău să se îmbolnăvească.

Aspiratoare

Aspiratoarele sunt printre cele mai folosite aparate de uz casnic. Repararea unui aspirator vechi te poate costa cât unul nou, mai ales dacă piesele se găsesc cu greutate. 

Mobilier de grădină

Aceste piese de mobilier pot fi infestate cu diferite larve de insecte. De asemenea, şi mirosul lor, care poate fi unul neplăcut, se îndepărtează foarte greu. Dacă ai mobilier de grădină, decât să-l înlocuieşti cu unul nou, mai bine îl recondiţionezi. 

Blendere

Aceste aparate funcţionează optim dacă lama cuţitelor e foarte ascuţită. Un blender la mâna a doua cu siguranţă are lame care nu-şi mai fac treaba cum o făceau odată. 

Lentile foto

Acestea pot fi zgâriate atât de fin încât nu-ţi dai seama decât în momentul când faci fotografii. Cumpără lentile noi pentru singuranţă.

Mai multe