200.000 de locuri pentru pensionari la băi. Uite ce condiții trebuie să îndeplinești

9 mai 2018 13:49   Național
Ultima actualizare:

An de an, autorităţile rezervă locuri la pensiuni şi hoteluri de la mare, munte sau din staţiuni balneare pentru pensionari şi salariaţi. Pentru 2018 sunt peste 200.000 de locuri, în 37 de stațiuni, repartizate în 19 serii.

Suferi de o boală care poate fi vindecată sau ameliorată dacă mergi la tratament? Atunci poți merge la casa de pensii teritorială ca să depui documentele pentru a obțiune un bilet la băi.

Ce trebuie să depui?

- Cererea tip de acordare a biletului de tratament;

 - Copie după actul de identitate al solicitantului;

 - Talonul de plată a pensiei, în original sau copie;

 - Adeverință de la locul de muncă (dacă ești salariat);

- Biletul de trimitere-formular cu regim special, unic pentru serviciile medicale de recuperare-reabilitare acordate de către societăţile de turism balnear şi de recuperare eliberat de către medicul de familie sau medicul de specialitate, aflat în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate (copie şi actul original);

- Programul de recuperare, copie şi actul original.

Sunt peste 200.000 de bilete

Pentru anul acesta, au fost alocați 344.237.000 lei, din care vor fi asigurate maximum 204.416 de bilete la tratament balnear, în 37 de stațiuni binefăcătoare.

Dintre acestea, 59.527 de locuri sunt în unităţile, proprietate a Casei Naționale de Pensii Publice.

Nu poți merge oriunde, ci doar acolo unde se fac terapii pentru suferința ta. Pentru bolile reumatismale se merge la Geoagiu, Pucioasa, Sărata Monteoru, 1 Mai-Oradea, Lacu Sărat, Bâla, Bălțătești, Amara, Bușteni, Costinești, Felix, Herculane, Ocna Șugatag, Herculane, Lacul Sărat. Pentru afecțiunile digestive: Olănești, Sângeorz, Slănic Moldova, Căciulata, pentru cele cardiovasculare: Buziaș, Covasna, Tușnad, Vatra Dornei, pentru bolile reumatismal-ginecologice: Amara, Mangalia, Eforie Nord, Saturn, Neptun, Techirghiol, Venus, pentru cele ginecologice-reumatologice, Sovata. Cine are probleme cu căile respiratorii poate alege dintre Govora, Slănic Prahova, Târgu Ocna,  iar bolile de nevroză se tratează la Moneasa, Sinaia și Voineasa.

Cine beneficiază de bilete?

Beneficiază de bilete persoanele care fac dovada că au afecţiuni medicale ce necesită tratament balnear şi care au domiciliul/reşedinţa în România.

Pentru că nu sunt pentru toată lumea, biletele se dau după calcularea punctajelor cererilor prin aplicaţie informatică.

Punctajele se oferă în funcţie de categoria de pensie a solicitantului, cuantumul total al drepturilor de pensie sau indemnizaţie, nivelul câştigului brut realizat, în cazul salariaţilor, dacă persoana respectivă a beneficiat de bilet de tratament în ultimii doi ani.

Biletele sunt repartizate pe 19 serii, în perioada ianuarie-noiembrie. Spre exemplu, luna aceasta merg la tratament 328 de persoane din Capitală.

Cât costă?

Pentru un sejur de 16 zile la un hotel de 2 stele tariful este de 1.684 lei, iar pentru cel de 3  și 4 stele, 1.764 lei. În preţul biletului intră tariful pentru tratament şi masă.

- Pensionarii sistemului public de pensii plătesc 50% din pensia pe care au primit-o cu o lună înainte de repartiţie;

-Salariaţii care au un venit mai mic sau egal cu salariul mediu brut pe ţară plătesc 50% din preţul biletului;

-Dacă venitul depăşeşte salariul mediu brut (4.162 lei), salariatul achită preţul integral;

-  Însoţitorii care nu sunt asiguraţi plătesc biletul integral;

-  Merg gratuit pensionarii de invaliditate, în cadrul programului de recuperare, veteranii de război, persoanele cu handicap, cele persecutate politic şi cei persecutaţi din motive etnice, în perioada 6 septembrie 1940-6 martie 1945. Doar 15% din numărul total al biletelor sunt gratuite.

Mai multe