2016, cel mai călduros an din ultimul secol?

21 iunie 2016 8:34   Național
Ultima actualizare:

Nici cele mai bune aparate cu aer condiționat nu ne vor salva, spun specialiștii NASA. Aceștia au confirmat că luna mai a fost cea mai călduroasă lună din ultimii o sută de ani, cu 0,8 grade mai mult decât peste media secolului XX.

NASA a confirmat că luna mai a acestui an a fost cea mai călduroasă, încă de când păstrăm evidența temperaturilor. Cel mai mult ar trebui să ne alarmeze efectul asupra regiunilor polare, pentru că vom simți cu toții consecințele, a comentat David Carlson de la World Climate Research Programme, care a contribuit la colectarea datelor.

Meteorologii spun că nivelul de dioxid de carbon din atmosferă, cauzat de emisiile umane, a fost accentuat de Fenomenul El Niño din 2016. El Niño (Copilul Domnului) se produce în zona tropicală sudică a Oceanului Pacific, din cauza încălzirii la suprafață a apelor oceanului și a deplasării acestora dinspre partea vestică spre partea estică (spre vestul Americii de Sud), generând pe litoral secete, furtuni și inundații.

Numele acestui curent a fost dat de pescarii din Peru după ce aceștia au observat că apare în jurul Crăciunului. Acest fenomen generează anomalii climatice pe întreaga planetă, în special în zonele tropicale. Revenirea la normalitate este cunoscută sub denumirea de La Niña, când apele se răcesc și urmează perioade de secetă și vânt.

Climatologul Roxana Bojariu a explicat pentru Mediafax că cea mai călduroasă lună mai „înseamnă cu 0,8 grade Celsius peste media secolului 20, sau cu 0,9% Celsius peste media intervalului 1951 – 1980”.

Ea a explicat că recordul precedent a fost luna mai din 2015. „Recordurile acestea se aglomerează în ultima vreme. 2015 a fost cel mai călduros an per total şi a bătut recordul detronând anul 2014, iar acum 2016 mai mult ca sigur va bate recordul anului 2015 pentru că începând din ianuarie, în fiecare lună s-a doborât recordul lunii, dar nu oricum, ci cu o diferenţă foarte mare, practic au fost şi diferenţe de peste un grad faţă de media secolului XX”, a mai spus climatologul.

Mai multe