2020 a venit cu ieftiniri la pompă! «La un plin de benzină economisim cam 13 lei»

2 ianuarie 2020 19:00   Național
Ultima actualizare:

2020 a venit cu ieftiniri la pompă! Şoferii care au alimentat la începutul anului au avut plăcuta surpriză să constate că preţul la carburanţi a scăzut, odată cu eliminarea supraaccizei, de la 1 ianuarie. ”La un plin ar trebui să economisim aproape 13 lei”, şi-a făcut calculele un conducător-auto.

Avem salarii mici, dar preţuri ca în Europa de Vest. Cel puţin la carburant, acolo unde în 2019 preţul la motorina şi benzina premium sărise de 6 lei/litru. Acum, mai toate companiile petroliere le-au fixat sub acest tarif. Ieftinirea este cu 32 de bani/ litru, începând de miercuri, 1 ianuarie, ca urmare a eliminării supraaccizei aplicate carburanţilor. Iar benzinarii pare că au ţinut cont. Spre exemplu, dacă pe 27 decembrie la Lukoil Chitila benzina Standard se vindea cu 5,53 de lei/litru, joi, 2 ianuarie, scăzuse la 5,21 lei/litru. Potrivit datelor postate pe Monitorul Preţurilor Carburanţilor, de Consiliul Concurenţei, benzina Standard în staţia Petrom Drumul Taberei costă 5,24 lei/litru, în staţia Lukoil Lujerului - 5,24 lei/litru, MOL Lujerului - 5,27 lei/litru, iar la Rompetrol Ghencea - 5,30 lei/litru.

Totodată, motorina costă 5,50 lei/litru la Petrom Drumul Taberei, 5,50 lei pe litru la Lukoil Lujerului, 5,40 lei pe litru la MOL Lujerului şi 5,51 lei pe litru la Rompetrol Ghencea. Şi reporterii Click! au verificat tarifele afişate de marii benzinari la pompă.

La MOL, OMV şi Rompetrol din Pipera era frăţia companiilor petroliere. Toate aveau afişate aceleaşi preţuri: benzina 95 era 5,36 lei/litru şi motorina 5,52 lei. La Petrom Aurel Vlaicu benzina Standard era 5,26 lei/litru, iar motorina Standard 5,44 lei. La vecinii de la Lukoil benzina era 5,27 lei/litru, în timp ce motorina, 5,46 lei/litru. La staţia Rompetrol de pe Centura Ploieştiului benzina se vindea cu 5,38 lei/litru şi motorina cea mai ieftină cu 5,58 lei/litru. ”E foarte bine că au scăzut preţurile. Din câte îmi dau seama, la un plin ar trebui să economisesc aproape 13 lei”, ne-a spus Sinad, care venea de la munte. Preţurile diferă cu plus/minus 10% de la o benzinărie la alta. La începutul lunii decembrie, Parlamentul a aprobat eliminarea supraaccizei la carburanţi începând cu 1 ianuarie, ceea ce ar fi trebuit să ducă la o ieftinire de 45 de bani. Însă acciza micşorată de aleşi a fost mai mică decât pragul minim impus de Comisia Europeană, astfel că Ministerul de Finanţe a publicat, pe 31 decembrie, valori mai mari pentru accizele aplicate în 2020. În plus, acciza a fost indexată cu inflaţia. Cei de la Consiliul Concurenţei au anunţat că vor monitoriza piaţa carburanţilor, astfel încât eliminarea taxei să ducă la o scădere corespunzătoare a preţurilor. Şi promit amenzi usturătoare. Totodată, autorităţile pregătesc un act normativ prin care să se stabilească numărul creşterilor de preţ săptămânale, zilele în care se pot efectua şi ora modificării, valabile pentru toate companiile de pe piaţă. În schimb, reducerile de preţ ar putea fi operate oricând.

Punctul de amendă a crescut la 223 de lei

Amenzile rutiere au crescut de la 1 ianuarie semnificativ din cauza conflictului politic dintre guvernul PNL şi opoziţia PSD. Legea pe care Executivul și-a angajat răspunderea în Parlament în decembrie prin care punctul de amendă era înghețat și pentru anul acesta la 145 de lei a fost atacată de social-democrați la Curtea Constituțională, așa că nu poate fi promulgată. În consecință, prevederea din Codul Rutier care stabilește punctul de amendă la 10% din valoarea salariului minim a intrat în vigoare, astfel că punctul de amendă a crescut la 223 de lei. Cea mai mică sancțiune contravențională este de acum de 2 puncte, adică 446 de lei. 

Mai multe