21 de motive pentru care trebuie să ieși seara din casă, în Capitală

24 aprilie 2015 9:48   Național
Ultima actualizare:

Vineri și sâmbătă are loc în Capitală primul festival al luminii, „Spotlight International Festival”. Pe bucureșteni îi așteaptă 21 de instalații de iluminat inedite, amplasate în zonele centrale ale orașului. Evenimentul e adus în București de centrul de proiecte culturale al Primăriei București, ARCUB.

Orașul de pe Dâmbovița strălucește ca niciodată în aceste zile, datorită unui eveniment dedicat luminii. Zeci de artiști, designeri și arhitecți din România și din alte țări europene au expus pe străzi 21 de instalații de iluminare, adevărate opere de artă închinate luminii. Pe Calea Victoriei și în Centrul Istoric bucureștenii găsesc 16 instalații de artă, printre care se numără proiecte prezentate în cadrul celor mai mari festivaluri de acest gen din Europa, dar și lucrări realizate de artiști români.

O mare parte din instalații sunt realizate special pentru Spotlight Festival – Urban Neon Forest, Triangles Unfold, Lux Magnetica, Constelație Urbană – dar publicul va avea parte și de proiecte ale unor artiști români care au reprezentat țara la festivaluri internaționale. Exemplul este instalația Ghost Ship, o hidro-hologramă a celebrei corăbii „Olandezul zburător”, creată de arhitecții din colectivul Visual Skin pentru Amsterdam Light Festival 2014. Vasul va putea fi văzut la Piața Națiunile Unite, pe râul Dâmbovița.

Pe măsură ce vizitatorii se deplasează în jurul hologramei, imaginea percepută se transformă din profilul vasului în vederea frontală. Efectul 3D este și mai spectaculos atunci când velele corabiei se umflă în bătaia vântului. Un set de patru pompe submersibile aruncă în aer jeturi de apă de 12 m înălțime, formând astfel două ecrane de vapori perpendiculare. „Vasul Fantomă” este proiectat pe aceste ecrane folosind lumini statice de 2500W.

Principalele clădiri din central Capitalei sunt iluminate superb pe timp de noapte pentru a aduce un plus de magie festivalului. Astfel, Biblioteca Centrală Universitară, Muzeul Național de Artă al României, Teatrul Odeon, Cercul Militar Național, Palatul CEC și Muzeul Național de Istorie vor prinde viață și vor completa perfect spațiile expoziționale ale galeriei-gigant în aer liber.

Un alt element inedit al festivalului este expoziția de fotografie rezultată din campania „Lumină pentru România”, derulată de Asociația Free Miorița. Scopul campaniei este acela de a descoperi școli și oameni care nu au electricitate și de a le duce lumină prin instalarea de sisteme cu panouri fotovoltaice. După lăsarea întunericului, expoziția „Lumină pentru România” va fi iluminată de o instalație realizată din becuri opaiț și felinare. 

Mai multe