27 de oameni infectați de chirurgul de la Pitești, care a refuzat testarea COVID-19
12 pacienți și 12 cadre medicale au fost confirmate cu COVID-19 după ce au intrat în contact direct cu medicul Felix Sârboiu, șeful secției de Chirurgie Vasculară de la Spitalul Județean de Urgență Pitești. Celor 24 li se adaugă 3 membri ai familiei uneia dintre asistentele depistate pozitiv. Este vorba despre soțul acesteia și cei doi copii, anunță adevărul.ro. Un alt bărbat, pacient al chirurgului, a murit.
Duminică s-a înregistrat și un deces. Un bărbat de 68 de ani, pacient al medicului, a fost confirmat pozitiv cu noul coronavirus pe 15 aprilie, iar decesul lui a fost anunțat duminică, 19 aprilie, de Grupul de Comunicare Strategică. Pacientul avea și o serie de comorbidități: diabet, o afecțiune renală cronică, hipertensiune și bronhopneumonie.
Chirurgul a intrat în contact cu sute de persoane și bilanțul ar putea crește în perioada următoare deoarece încă nu au sosit rezultatele tuturor testelor efectuate până acum. Îngrijorător este și faptul că medicul Felix Sârboiu s-a plimbat, timp de peste o săptămână, bolnav, nu doar la Spitalul din Pitești, ci la Spitalul de la Costești, unde activa. De asemenea, potrivit Adevărul, medicul mai colabora și cu alte clinici private.
Reamintim că, deși avea simptome de aproape două săptămâni, chirurgul a mers la serviciu și abia pe 6 aprilie, la insistențele unui coleg, a acceptat să facă un test rapid, care a ieșit pozitiv. Pe 10 aprilie ar fi putut efectua un test PCR, însă din nou a refuzat testarea pentru că „nu a considerat necesar”. „Domnul doctor are o personalitate mai dificilă şi e cunoscut pentru lipsa de colaborare cu colegii. Eu nu pot să îmi explic cum nu a luat măsuri managerul spitalului, mai ales că era vorba de o persoană care prezenta nişte simptome. Mi se pare cea mai mare greşeală. Cu doamna manager am vorbit când am aflat de la jurnalişti că există această situaţie. Bineînţeles că primele reacţii ale dumneaei au fost să nege. Iar când au sunat-o colegii mei de la Cancelarie mai că nu i-a luat la bătaie şi i-a întrebat cum pot să întrebe aşa ceva... Au mai fost probleme cu doamna manager. Au fost medici care se plângeau că nu sunt materiale, iar doamna manager spunea că nu e aşa”, a mărturisit prefectul județului, Emanuel Soare.
Iată ce spune Adriana Molfea, managerul Spitalului Judeţean Argeş: „Am aflat şi eu luni seara, pe 13 aprilie, că omul ăsta tuşeşte. Eu am un grup de Whatsapp cu medicii şefi de secţie şi dânşii m-au sesizat. Am întrebat de ce nu se duce acasă dacă e bolnav. Am întrebat dacă a făcut CT. Mi s-a spus că nu a făcut, că e încăpăţânat. În acea seară, domnul doctor era de gardă la Costeşti. Colegii au insistat ca a doua zi să vină să facă testul şi apoi să plece acasă. Într-un final l-au lămurit, a venit marţi 14 aprilie, i s-au recoltat probe şi a plecat acasă. Eu am sunat la DSP Argeş de pe 13 aprilie”.