32 de muncitori indieni, infectați cu noul coronavirus pe un șantier din București. Care e starea lor
Cel puțin 32 de muncitori indieni au fost confirmați pozitiv cu noul coronavirus în București. Muncitorii lucrau pe șantierul unui complex rezidențial din sectorul 4 al Capitalei. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) Raed Arafat a declarat că starea de sănătate a acestora este bună.
Muncitorii indieni, dintgre care unii prezintă simptome ușoare, au fost transportați cu un autocar al ISU la Spitalul Victor Babeş, cei mai mulți, şi la Matei Balş.
„Asta este cifra care a fost comunicată până acum, 32 de muncitori care sunt pozitivi. S-a vehiculat numărul de 34, dar avem confirmare pe 32. Sunt muncitori din afara României, din zona Indiei, din ce am înţeles, dar sunt de un an în România şi lucrează la un şantier de construcţii pentru un complex rezidenţial. La acest moment nu avem informaţii să fie vreunul în stare gravă. Ei vor fi evaluaţi de medicii infecţionişti, după care se va decide izolarea, unii vor rămâne internaţi. Va fi carantinată şi zona în care locuiesc muncitorii pentru a vedea dacă sunt şi alţii testaţi pozitiv”, a declarat Raed Arafat duminică la Digi 24.
„Important e să fie văzuţi de medicii infecţioniști, după care se va decide modul în care vor fi izolaţi. Unii pot fi internaţi, dacă au un motiv infecţioniştii să îi interneze în spital, într-o unitate anexă a spitalului sau chiar hotel, dacă nu e starea lor gravă, ca să fie asigurate condiţiile minime pentru monitorizarea lor. Acest lucru se va decide după evaluarea medicilor infecţionişti”, a explicat Arafat.
Chestionat ce se întâmplă cu ceilalţi 100 de muncitori care sunt pe acel şantier, şeful DSU a spus că zona acolo este izolată, însă le sunt asigurate condiţiile, primesc apă, mâncare.
„Asta e exact ce face ITM (Inspectoratul Teritorial de Muncă), investighează zona, condiţiile care sunt. Acolo e izolată zona tocmai ca să nu intre sau să iasă alţii, dar nu vor fi lăsaţi fără apă şi alte condiţii. Se ocupă cei de la Centrul de Coordonare de la nivelul Capitalei. E o situaţie dinamică, în care nu avem toate datele complete. La acest moment important e ca pozitivii să fie evaluaţi şi să se decidă unde vor fin internaţi, iar contacţii să rămână izolaţi. Oricum vor rămâne în izolare timp de 14 zile. Dacă permit condiţiile să fie carantinaţi acolo, atunci vor fi carantinaţi acolo, dacă nu permit condiţiile, atunci vor fi carantinaţi în altă parte. Din ce am înţeles, şantierul este în Sectorul 4”, a completat Arafat.
Citește și:
Coronavirus România. Diferența dintre carantină și izolare la domiciliu pe înțelesul tuturor
Muncitorii ar fi intrat fără măști de protecție în magazinele din zonă
Acesta a adăugat că responsabilitatea pentru respectarea regulilor sanitare și de distanţare revine angajatorului. Referitor la informaţiile potrivit cărora acestora le-ar fi fost permis să intre fără măşti în magazinele din zonă, Arafat a precizat că dacă este aşa, magazinele nu ar fi trebuit să le permită accesul.
„Pentru faptul că ei sunt din altă ţară nu e niciun pericol. Dacă este şantier, în mod normal responsabilităţile sunt – cel care organizează şantierul trebuie să pună regulile de distanţare etc., iar magazinele din zonă – înţeleg că se spune că intrau fără măşti, trebuie ca magazinele să nu îi lase să intre fără măşti. Dacă au fost nereguli la şantier, aici trebuie să stabilească ITM şi să tragă la răspundere angajatorul. Dacă nu s-au respectat regulile sanitare în şantier, atunci responsabilitatea este a angajatorului. La fel şi în magazine, a conchis Raed Arafat.