375 de lei. Atât te costă o masă tradiţională
Anul acesta, dacă vrei o masă de Crăciun îmbelşugată, va trebui să scoţi ceva bani din buzunar. Reporterii Click! au dat o raită prin supermarketuri şi au făcut o listă cu produse alimentare care nu trebuie să lipsească de pe masa românilor.
Peste doar câteva zile vom sărbători Crăciunul, iar reunirea familiei în jurul mesei festive e un ritual pe care nu-l ratezi în nici un an. Însă asta presupune să te pregăteşti cu grijă şi atenţie, să cumperi toate ingredientele ca să ai timp şi pentru pregătirea preparatelor culinare. Reporterii Click! au dat o raită prin magazine şi îţi spun câţi bani e indicat să ai la tine când faci cumpărăturile pentru masa de Sărbători şi ce produse să pui pe listă ca să nu-ţi lipsească nimic din frigider. Sarmale, friptură, tobă, cârnaţi, caltaboş sau cozonaci... iată doar câteva dintre produsele tradiţionale de Crăciun care nu vor lipsi de pe masa nici unui român. Mai ai doar două zile să dai o raită prin magazine, dacă nu ai făcut-o până acum, şi primul sfat e să te înarmezi cu multă răbdare pentru că aglomeraţia va fi maximă.
Noi am întocmit pentru tine lista produselor de bază pe care trebuie să le ai în frigider şi în cămară în această perioadă şi am calculat şi bugetul de care ai avea nevoie. Este vorba despre produse din carne, orez, bulion, condimente din care să faci sarmale, cârnaţi şi friptură, ulei, zahăr, făină, ouă, dacă vrei să faci cozonaci pufoşi, legume pentru salata de beouf, sucuri şi băuturi alcoolice. Ţi-am ales şi câteva produse gata preparate în caz că nu ai timp sau nu te pricepi să găteşti: cârnaţi, leber, cozonaci gata făcuţi. Cât te costă? Aproape 375 de lei. Însă, pentru a te încadra în aceşti bani, va trebui să cumperi puţin din fiecare. Nu te speria! Chiar şi aşa masa de Sărbători va fi îmbelşugată!
Evident, pentru a putea ţine socoteala banilor cheltuiţi, va trebui să întocmeşti o listă de cumpărături şi să iei produse în funcţie de numărul preparatelor pe care vrei să le pregăteşti şi de numărul de persoane care-ţi vor veni la masă. În mod normal, va trebui să serveşti friptură de porc, sarmale, piftie, tobă, lebăr, jumări. Nu uita de cozonac şi de sticla cu vin!
Cum să faci economii la cumpărături
1. Alege cele mai bune oferte! Compară întotdeauna preţurile! Chiar dacă nu există o diferenţă foarte mare între preţurile practicate de magazine, sumele în plus fiind mici, vei vedea că, la sfârşit, când faci calculele, orice bănuţ contează.
2. Vânează ofertele şi discounturile şi, când este posibil, alege produse care se vând „2 în 1”. Nu ignora produsele marcă proprie şi nici pe cele care se vând vrac. Informează-te înainte de a pleca la cumpărături citind cu atenţie pliantele pe care le găseşti, de multe ori, în cutia poştală.
3. Fă-ţi o listă de cumpărături! Nu pleca de acasă fără să ştii exact ce îţi trebuie. Vei cumpăra mai mult decât ai nevoie şi, ca urmare, vei plăti mai mult decât ţi-ai propus.
4. Cumpără produse cât mai proaspete! Alimentele pe care le achiziţionezi, chiar dacă au un termen de valabilitate extins, trebuie să fie cât mai proaspete. E recomandat să nu faci rabat de la calitate. Carnea, de exemplu, este recomandat s-o cumpărăm de la măcelărie când este foarte proaspătă şi nu ambalată în caserolă sau îngheţată.