4 bâlbâieli în cazul exploziei de la Petromidia
O explozie puternică s-a produs la Combinatul Petromidia Năvodari luni seară. Au fost patru răniţi grav, dintre care unul a murit ieri dimineaţă, la Bucureşti. După chinul suferit, victimele au mai trecut printr-un coşmar: transportul în Capitală. Elicopterele n-au putut decola din cauza furtunii.
Nenorocirile se ţin lanţ în România. Luni, la ora 18.03, o voce disperată anunţa la 112 că la Petromidia a avut loc o explozie imensă şi că oamenii ard de vii. Imediat, şase autospeciale de stingere, o autospecială pentru tratarea victimelor multiple şi o autospecială de cercetare şi decontaminare, plus două ambulanţe SMURD şi trei ambulanţe ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) s-au deplasat la faţa locului.
1. Au acţionat greoi din cauza aglomeraţiei
Convoiul a făcut imposibilul în trafic, deoarece pe podul rutier de la intrarea în Năvodari se circula în coloană. ”Primii au acţionat angajaţii firmei private care asigură protecţia împotriva incendiilor din rafinărie. ISU a contribuit cu şase autospeciale şi cu personal specializat”, ne-a informat plt. maj. Anca Chiriţă, de la ISU Dobrogea. Şase angajaţi au fost răniţi: patru cu arsuri grave şi doi intoxicaţi cu fum.
2. Turiştii n-au fost avertizaţi
Autorităţile au comunicat imediat după incendiu că a fost activat planul roşu, ceea ce înseamnă că toate instituţiile au fost implicate în soluţionarea problemei apărute. Totuşi, pe plajele din Năvodari şi Mamaia erau mii de turişti care se bucurau de soarele blând. Când au văzut norul negru ce urca spre cer, cei mai mulţi au privit, au fotografiat şi au filmat. Ecaterina Andronescu, chimist de profesie, a spus imediat după producerea incendiului că există pericol ca norul să fie toxic, iar în cazul unor precipitaţii, ploile să fie acide. Nimeni nu a alertat populaţia, nici pe turişti. Angajaţii Agenţiei de Mediu au comunicat că nu au fost depăşiri de noxe, iar norul a fost purtat de vânt spre mare. Ciudat, pentru că în toate imaginiile norul se ducea spre plajă.
3. Elicopterele SMURD nu au putut decola
Apoi, a început coşmarul transportării răniţilor la Bucureşti. Pentru că în Capitală era potop, elicopterele SMURD nu au putut decola pentru a prelua cei patru arşi în explozie. Au ajuns până la urmă cu ambulanţele, ieri dimineaţă, iar la scurt timp, rănitul cel mai grav, ars pe 99% din corp, a decedat. ”Medicii de la Constanţa au făcut foarte rapid intervenţii celor patru răniţi. După părerea mea, cel care a avut aproape toată pielea arsă era în stare foarte gravă şi avea puţine şanse”, ne-a explicat dr. Florin Bica, de la Spitalul Bagdasar-Arseni, din Capitală.
4. Arşii grav nu au putut fi trataţi la Spitalul de Arşi
La Spitalul Bagdasar-Arseni au fost aduşi marţi doi răniţi, unul de 48 de ani, cu arsuri pe 99% din corp, cel care a decedat, şi unul de 34 de ani, cu arsuri de 25% din corp, care a fost stabilizat. Alţi doi, cu arsuri mai mici, au ajuns la Spitalul de Arşi, unul de 34 de ani şi altul de 58 de ani, informează Ministerul Sănătăţii. În mod normal, dacă Spitalul de Arşi avea secţia ATI funcţională, aici ar fi trebuit să ajungă răniţii cu arsuri mai grave. Dar cum acest spital are mari probleme de curăţenie, dotare şi autorizare, s-a preferat transportarea la Bagdasar-Arseni.
Filmul exploziei
- 18.03. Apel la 112. Muncitorii strigă după ajutor: au explodat două rezervoare de azot şi sunt oameni care ard de vii. Instalaţia de distilare în vid de pe platforma Petromidia a luat foc.
- 19.07. Şase răniţi au fost preluaţi de trei ambulanţe pentru a fi transportaţi la Spitalul Judeţean Constanţa.
- 19.16. Incendiul a fost lichidat.
- 19.52. Raed Arafat a declarat că cele patru victime vor fi transportate la Bucureşti cu ajutorul unei aeronave SMURD.
- 21.07. Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a comunicat că nu există risc pentru populaţie.