4 întrebări despre crima dublă de la Oneşti. Cum a putut un om de 68 de ani să imobilizeze doi tineri?

2 martie 2021 22:12   Național
Ultima actualizare:

Cazul cutremurător de la Oneşti (Bacău) naşte o serie de întrebări despre cum a fost posibilă o asemenea dramă şi, din nou, despre eficienţa cu care intervin autorităţile în situaţii – limită. Gheorghe Moroşan (68 de ani), fost şofer de tir, a sechestrat luni doi muncitori în apartamentul pe care-l pierduse acum 12 ani şi i-a înjunghiat mortal.

N-a fost un film american cu luare de ostatici, ci un tablou însângerat şi dureros de real, în România anului 2021! Un individ, cel mai probabil cu probleme psihice, a pus la cale un plan dement. Gheorghe Moroşan (68 de ani), care şi-a pierdut apartamentul din Oneşti în favoarea unei firme, acum 12 ani, a intrat în imobil şi a sechestrat doi muncitori.

Bărbatul a ieşit la un moment dat pe balcon, împreună cu victimele sale, şi le-a strigat poliţiştilor: „Am zis să plecaţi de acolo!”. Cei doi lucrători au fost înjunghiaţi, iar poliţiştii l-au împuşcat pe Moroşan în zona picioarelor. Dubla crimă din Oneşti ridică mai multe întrebări. 

Cum a fost posibil ca un om de 68 de ani să imobilizeze doi lucrători mai tineri? 

Rămâne un mister modul în care Gheorghe Moroşan a izbutit să-i imobilizeze pe cei doi muncitori. Individul violent are o constituţie masivă, ceea ce l-ar fi ajutat. Sub ameninţarea cuţitului şi cu ajutorul unor coliere de plastic, el ar fi legat una dintre victime cu mâinile la spate, iar pe cealaltă – cu mâinile în faţă. 

De ce au ajuns forţele Serviciului de Acţiuni Speciale şi negociatorul de la IPJ Bacău la aproape două ore după primul apel la 112 al agresorului? 

Deşi reperezntanţii Poliţiei Române au detaliat ieri, într-o conferinţă de presă, modul în care a decurs intervenţia, rămâne nelămurit intervalul mare de timp până la apariţia forţelor specializate. Faptul că România nu se confruntă des cu luări de ostatici nu poate reprezenta o scuză. 

Cunoşteau autorităţile trecutul infracţional al lui Gheorghe Moroşan? 

Agresorul din Oneşti avea un cazier bogat, potrivit surselor G4Media.ro. În 1987, el fusese condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru furt calificat, în 1991 – la un an şi 6 luni pentru furt calificat, în 2003 – la 6 luni închisoare pentru vătămare corporală gravă, iar în 2010 - la 28 zile de închisoare, în Italia, pentru conducere sub influenţa alcoolului sau a stupefiantelor. Mai mult, în 2018, bărbatul a publicat pe Facebook o înregistrare video, în care ameninţa că se va răzbuna pentru pierderea apartamentului, dacă nu i se dă curs plângerilor penale numeroase pe care le făcuse. Bărbatul l-a acuzat pe executorul judecătoresc că a venit cu jandarmii şi i-a scos familia din casă în 2010. „Familia mea a fost ameninţată cu arma de foc. Dacă nu se lămureşte această situaţie, cu arma de foc voi face şi eu dreptate”, clama el în înregistrarea de opt minute.

De ce nu au coborât în rapel, pe faţada blocului, luptătorii de la Serviciile de Acţiuni Speciale (SAS) sau de ce n-au folosit un lunetist? 

Chiar dacă pare desprinsă din filmele de acţiune, întrebarea lansată de Digi24 e justificată. Având în vedere pericolul iminent, poate mascaţii ar fi trebuit să recurgă la această metodă, care ar fi adus factorul – surpriză. “Autorităţile îi au pe conştiinţă pe aceşti muncitori. Din ce am văzut şi am auzit în acest caz, sunt o gramadă de greşeli care au dus la această dublă crimă groaznică”, spune jurnalistul Cristian Tudor Popescu. “Când vezi că individul respectiv are un discurs psihotic, încerci să-l anihilezi. Se găsea acolo un trăgător profesionist”, adaugă jurnalistul.  

Mai multe