5 întrebări și răspunsuri despre noul an școlar. Elevii revin la ore în condiții speciale impuse de pandemia COVID-19
Gata, sună clopoţelul! Anul şcolar 2021-2022 începe azi cu prezenţă fizică la cursuri, în cea mai mare parte a unităţilor de învăţământ din România. Este al doilea an şcolar care începe sub semnul pandemiei de coronavirus, astfel că vor fi măsuri de protecţie sanitară, mai ales că numărul de infectări creşte zilnic.
Anul acesta, aproximativ 2.900.000 de elevi şi de preşcolari sunt aşteptaţi la cursuri. Iată cinci lucruri esenţiale pe care părinţii şi elevii trebuie să le ştie despre şcoală!
1. Cât durează noul an şcolar
Are 34 de săptămâni şi este împărţit în două semestre. Semestrul I va avea 14 săptămâni (de la 13 septembrie până pe 22 decembrie 2021), iar semestrul al II-lea - 20 de săptămâni (din 10 ianuarie până pe 10 iunie 2022). În perioada 25-31 octombrie, elevii claselor primare şi copiii din învăţământul preşcolar sunt în vacanţă. În semestrul al II-lea, vacanţa de primăvară va fi în perioada 15 aprilie - 1 mai. Programul naţional ”Şcoala altfel” se va desfăşura în perioada 8 - 14 aprilie 2022. Vacanţa de vară va începe pe 11 iunie 2022.
2. Când se susţin tezele
Acestea se dau cu cel puţin 3 săptămâni înainte de finalizarea semestrului, după cum prevede ordinul de ministru privind structura anului şcolar 2021-2022, şi nu vor coincide cu programul “Şcoala altfel”.
3. Când se dă Bac-ul
Pentru clasa a XII-a zi şi clasa a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, anul şcolar are 32 de săptămâni şi se încheie la data de 27 mai 2022. În perioada 23-27 mai se fac înscrieri la prima sesiune de examen. Bacalaureatul începe pe 6 iunie, iar pe 1 iulie vor fi afişate rezultatele finale. Înscrierea pentru Bacalaureatul de toamnă se face în perioada 18-25 iulie 2022, iar pe 3 septembrie se vor afişa rezultatele finale.
4. Când este Evaluarea Naţională la clasa a VIII-a
Pentru clasele a VIII-a, anul şcolar are 33 de săptămâni de cursuri şi se încheie pe 3 iunie. Evaluarea Naţională 2022 are loc în perioada 14-17 iunie. Rezultatele pentru probele scrise vor fi pe afişate pe 23 iunie.
5. Când se trece la învăţământul online
Până la incidenţa de 6 la mie se permite participarea zi de zi, cu prezenţă fizică la cursuri, a tuturor antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de prevenire a răspândirii coronavirusului. După acest prag, până la instituirea carantinei, mai pot merge fizic la clasă doar copii de creșă, grădiniță și elevii din învățământul special. Toți ceilalți trec în online.
Click! spune
Măsurile de protecţie împotriva noului coronavirus rămân în vigoare. Vor fi obligatorii, în continurare, distanţarea fizică, purtarea măştii de protecţie, dezinfectarea mâinilor şi circuite clare de acces în sălile de clasă. De asemenea, este interzis schimbul de obiecte personale.
Rechizite pentru prichindeii sărmani
Arhiepiscopia Dunării de Jos a organizat o acţiune în sprijinul micuţilor cu posibilităţi materiale reduse din judeţele Galaţi şi Brăila. Centrul eparhial din Galaţi a derulat programul social-filantropic „Hristos în şcoală“, pentru copiii care provin din familii defavorizate.
Astfel, au fost achiziţionate 4.000 de ghiozdane complet echipate cu rechizite şcolare (caiete, penare, stilouri, pixuri, creioane, carioci şi rigle), pentru a fi distribuite parohiilor din cele două judeţe. Valoarea totală a ajutoarelor se ridică la 300.000 de lei, scrie adevarul.ro.
”Acest ajutor acordat de biserică în fiecare an este de un real folos semenilor noştri cu situaţie materială precară. Copiii au acum cele necesare pentru un nou şi bun început de an şcolar”, spune preotul Rareş Bucur, de la Arhiepiscopai Dunării de Jos.
Şcoli de la ţară, la standarde europene
Deşi judeţul Botoşani este cunoscut la nivel naţional ca fiind zona şcolilor cu toaleta în fundul curţii şi cu apă la lighean, elevii din 17 comune se pot lăuda că învaţă la standarde europene, în condiţii mai bune decât în multe unităţi de la oraş. Şcolile funcţionează în clădiri modernizate, cu circuite sanitare şi cu toate utilităţile, şi sunt dotate cu echipamente hi-tech.
În plus, şcolarii au transport până la poarta casei, potrivit adevarul.ro. Autorităţile locale din aceste comune au investit milioane de euro în educaţie, în special în infrastructură. În aceste comune, şcoala on-line s-a făcut mult mai uşor decât în multe oraşe, existând deja toate dotările pentru învăţământul de la distanţă.
Una dintre cele mai moderne şcoli este cea din comuna Corlăteni, aflată la 40 de kilometri de oraşul Botoşani. În ultimii 5-6 ani, aici au fost investite câteva milioane de euro, pentru reabilitarea şi dotarea şcolii centrale, dar şi pentru construcţia unui corp nou, dotat cu tehnologie educaţională de ultimă generaţie.