5 mistere despre virusul care a schimbat lumea. Când vom avea vaccin, când scăpăm, câți ne vom îmbolnăvi

17 martie 2020 21:24   Național
Ultima actualizare:

A apărut brusc și s-a răspândit rapid, este un virus nou și nu știm foarte multe despre el. Un lucru știm sigur: că a provocat o pandemie care, în trei luni, s-a întins în peste 160 de țări de pe tot globul. COVID-19 ne-a schimbat modul de viață și cu toții încercăm să ne supunem noilor reguli menite să limiteze transmiterea bolii. Cât va mai dura? Când vom fi protejați de un vaccin? Iată doar câteva dintre întrebările care ne frământă pe toți.

Cercetătorii din întreaga lume sunt într-o cursă contra cronometru pentru a descifra tate misterele Covid-19, care a schimbat fața întregii omeniri.

Specialiștii din cele mai importante companii farmaceutice și laboratoare de microbiologie din cele mai dezvoltate țări lucrează non-stop, într-o cursă contra cronometru, pentru a dezvolta un vaccin contra noului virus. Statele Unite au anunțat că au început primele teste pe oameni, Comisia Europeană a anunțat că alocă 80 de milioane de euro pentru o firmă inovatoare din domeniu, iar în Israel și China cercetările sunt foarte avansate. Chiar dacă cercetările merg bine, un vaccin nu ar fi disponibil pentru o utilizare pe scară largă timp de 12 până la 18 luni, a spus dr. Anthony Fauci de la Institutul Național de Sănătate din SUA. În cazul SARS, a durat 20 de luni de la secvențierea genelor până la dezvoltarea vaccinului.

Scăpăm de Covid-19 în sezonul cald?

Unii susțin asta doar pentru că virusul SARS, tot din familia coronavirusurilor, a dispărut în aprilie-mai. Dar el a afectat doar câteva țări. Aici vorbim despre o amploare pandemică și chiar dacă dispare din România și alte țări, va fi prezent în cealaltă emisferă, apoi se poate întoarce în forță în sezonul rece. Deocamdată, răspunsul nu este clar.

Câți oameni se vor îmbolnăvi?

Previziunile specialiștilor nu sunt deloc optimiste și au fost destul de clar estimate. Conform unui document oficial citat de presa britanică, în Anglia ar urma să fie afectat un procent de 80% din populație până în primăvara anului viitor. Cancelarul german Angela Markel a avertizat și ea că circa 70% dintre nemți vor lua virusul. Toate măsurile excepționale luate încearcă să limiteze transmiterea, în așa fel încât numărul îmbolnăvirilor să nu „explodeze” brusc. În acest caz, capacitatea spitalelor si a sistemelor sanitare va fi complet depășită. Chiar și după „închiderea” pandemiei, Covid-19 va continua să circule, la fel ca alte virusuri.

Cât timp transmite un bolnav virusul?

În prezent, perioada recomandată de izolare, după expunere, pentru a evita răspândirea virusului, este de 14 zile. Dar persoanele contaminate pot transmite agentul patogen mult timp după ce simtomele le-au dispărut. Un studiu realizat în China și publicat în revista de medicină The Lancet arată că pacienții cu noul coronavirus păstrează agentul patogen în tractul respirator până la 37 de zile, putând transmite boala și după perioada de carantină.

Cât rezistă virusul pe suprafețe?

Potrivit unui experiment făcut de cercetătorii de la Princeton, UCLA și Institutele Naționale de Sănătate, virusul poate supraviețui pe suprafețele de plastic și oțel inoxidabil până la 3 zile. Rezistă 24 de ore pe carton și până la 4 ore pe suprafețele de cupru. În aer, virusul poate persista până la trei ore. Cercetările nu sunt încă finalizate, deoarece virusul este nou (a apărut în decembrie 2019) și încă nu a fost complet descifrat.

Citește și:

Fratele Danei Rogoz, medic de boli infecțioase, apel tranșant: «Țineți acasă toate persoanele de peste 70 de ani»

China coronavirus: Victimele sunt incinerate rapid, fără slujbă. Familia nu are voie să își ia adio de la rude

Mai multe