5 motive pentru care mâncăm prea mult

17 ianuarie 2018 14:49   Național
Ultima actualizare:

Obișnuim să credem că mâncăm până ne umplem stomacul, însă știința a demonstrat că nu e chiar așa. Psihologul comportamental Jenny Morris ne arată cinci motive care stau adesea la baza mâncatului în exces, fără ca măcar să ne dăm seama de asta, potrivit dailymail.co.uk. Fiind conștienți de aceste „capcane” ne putem corecta felul în care mâncăm, care nu numai că ne afectează sănătatea, dar ne și îngrașă.

Dimensiunea porției

Dimensiunile unei porții de mâncare înfluențează cantitatea pe care o mâncăm. În cadrul unui studiu american despre sațietate, participanții au fost așezați la masă și puși să mănânce supă.

Jumătate dintre farfurii erau reumplute cu supă, fără ca participanții să observe, printr-un tub montat sub masă, pe măsură ce conținutul era consumat.

Participanții a căror farfurii au fost reumplute au consumat, astfel, cu 73% mai multă supă decât ceilalți participanți care și-au reumplut ei înșiși farfuriile. Însă, cei dintâi n-au observat că au mâncat mai mult și nici nu s-au simțit mai plini decât ceilalți.

E greu de crezut că, în secret, cineva ne reumple farfuria pe sub masă, însă este important să știm că mâncăm atât cât ni se pune sau ne punem în farfurie. Așadar, aveți grijă la porții!

Varietatea

De obicei, atunci când mâncăm, ne obișnuim cu gustul mâncării, ceea ce înseamnă că ne săturăm de ea și, astfel, nu mai mâncăm. Acest efect se numește „senzorul sațietății”. Mai exact, ne simțim sătui.

Când avem însă în farfurie mai multe produse, așa cum se întâmplă de pildă la un bufet suedez, schimbul de gusturi ne face plăcere. Așa că avem tendința să mâncăm mai mult.

Când cercetătorii au testat acest efect, au descoperit că oamenii au mâncat de patru ori mai mult atunci când li s-au pus în farfurie mai multe alimente diferite.Așadar, deși nutriționiștii recomandă o dietă variată, trebuie să fiți atenți la câte alimente puneți în farfurie și, în mod deosebit, la bufetele de tip suedez. Cu cât avem mai multe alimente diferite în farfurie, cu atât avem tendința să mâncăm mai mult.

Distragerea

Adesea, oamenii mănâncă în timp ce fac altceva, precum uitatul la televizor, lucrul la calculator sau socializarea pe internet.

Mâncatul în timp ce facem alte lucruri interferează cu mecanismele care, în mod normal, determină finalizarea mesei. Psihologul se referă aici, de pildă, la efectul „senzorului de sațietate” pe care l-a explicat mai sus.

Probabil ai mai citit despre faptul că, dacă faci altceva în timp ce mănânci, ai tendința de a mânca mai mult. Dar ceea ce probabil nu știi este faptul că acest efect va continua pe parcursul întregii zile.

Distragerea îți afetează atât senzația de sațietate, cât și memorarea a cât ai mâncat, ceea ce înseamnă că, mai târziu, pe parcursul zilei, vei avea tendința de a mânca mai mult.

Alcoolul

Alcoolul accentuează tendința de a mânca mai mult, la bază stând reducerea auto-controlului și creșterea impulsivității. Alcoolul poate, inclusiv, să facă mâncarea mai gustoasă. De asemenea, cercetări recente sugerează că alcoolul îți afectează abilitatea de a percepe semnalele trimise de organism.

Oamenii care sunt conștienți de această abilitate reușesc să-și mențină o greutate corespunzătoare și să aibă obiceiuri sănătoase. Trebuie spus că doar două pahare cu alcool scad această abilitate.

Mâncatul împreună cu alții

Să iei masa împreună cu alte persoane poate crește cantitatea de mâncare pe care o consumi, mai ales dacă cei lângă care te afli laudă un fel sau altul de mâncare și ți-l recomandă și ție.

Așadar, ce putem face ca să nu mai mâncăm prea mult?

Studiile arată că, dacă mâncăm „atent”, adică ne concentrăm pe ceea ce mâncăm și nu facem altceva în același timp, vom consuma mai puțin și vom fi conștienți în momentul în care vom fi sătui.

În cazul în care nu poți să mănânci fără să faci altceva în același timp, ar fi bine să faci o poză porției de mâncare, astfel încât să ai grijă să mănânci mai puțin în restul zilei.

Mai multe