5 sfaturi ca să-ți protejezi ochii vara asta

19 iulie 2017 9:39   Național
Ultima actualizare:

Ochii sunt oglinda sufletului, dar nu numai! Sunt o parte fragilă a corpului nostru, dar și vitală pentru existența noastră. Așa că trebuie să avem mare grijă de ei. Din păcate, uităm adesea de micile detalii care fac diferența. Iată, deci, câteva sfaturi care te ajută să-ți protejezi ochii în diverse situații!

1 . Poartă ochelari de soare cu protecție completă împotriva ultravioletelor! Nu numai lumina puternică, dar și reflectarea razelor solare în apă sau nisip poate dăuna ochilor. De asemenea, chiar și atunci când sunt nori pe cer e bine să porți ochelari de soare, deoarece razele care penetrează norii sunt la fel de periculoase, potrivit Agenției de Protecție a Mediului din Statele Unite. Specialiștii citați de eyesonbroadway.com atrag atenția că expunerea îndelungată la soare poate cauza fotocheratită (n.r. inflamarea corneei) sau fotoconjunctivită (n.r. inflamarea membranei conjunctive). De asemenea, expunerea la ultraviolete poate cauza cataractă, pterigion (n.r. extensia conjunctivei bulbare) sau cancer al pleoapelor.

2. Nu uita de ochelarii de apă când mergi la piscină! Clorul din apa piscinei îți poate afecta ochii. Un studiu realizat în anul 2008 arată că expunerea ochilor în mod constat la apa tratată cu clor afectează epiteliul corneean (n.r. pielița care acoperă și protejează corneea). Dacă această pieliță protectoare este afectată, există riscul să apară abraziunea corneeană, care reduce acuitatea vizuală, dă dureri la nivelul ochiului sau lăcrimare abundentă.

3 . Evită să te ștergi cu mâinile murdare la ochi! Spălatul pe mâini este cel mai simplu și eficient mod de a-ți proteja ochii de infecții, cum ar fi, de pildă, conjunctivita. După orice operație făcută la ochi (de cataractă sau de glaucom) riscul de a contacta o infecție este mult mai ridicat. Așa că, înainte de a-ți aplica tratamentul cu picături, de exemplu, trebuie să te speli pe mâini cu apă și săpun. La fel și după tratament!

4. Poartă pălărie! Chiar dacă porți ochelari de soare, razele pot pătrunde spre ochii tăi, prin lateral, afectându-ți, astfel, ochii. Așadar, este indicat să porți și o pălărie cu boruri largi, care să acopere golurile lăsate de ochelari. Medicii atrag atenția că sunt tot mai des întâlnite cazurile de carcinom bazocelular (n.r. cancer de piele) la nivelul pleoapelor, în special la pleoapele inferioare, dar și în colțul ochilor sau sub sprâncene. Îngrijorător este faptul că această formă de cancer se poate răspândi la întregul ochi.

5. Poartă ochelari de protecție când faci treabă acasă! Sustanțele pentru curățenie, bucățelele mici de lemn, sticlă sau piatră pot deveni dușmanii ochilor voștri, dacă nu aveți grijă să-i protejați. Iată câteva situații în care e bine să porți ochelari de protecție! De pildă, atunci când folosești în curte o suflantă, pentru că îți pot sări în ochi mici bucățele de piatră. De asemenea, așchiile care sar, atunci când mânuiești fierăstrăul, sunt periculoase pentru ochi. Totodată, aceștia pot fi afectați de vaporii spray-ului cu vopsea sau de substanțele pentru curățenie pe care le pulverizezi pe o suprafață.

Mai multe