5 sfaturi să înveți copilul valoarea banilor
Vi s-a întâmplat să mergeţi la cumpărături însoţiţi de cei mici şi să nu puteţi pleca din magazin până nu şi-a cumpărat jucăria care i-a căzut cu tronc? Deseori copiii fac ce vor cu noi: rugăminţi, plânsete, chiar strigăte! Cum scăpăm de acest circ? Prin educaţie financiară chiar de la vârste fragede.
Îi certăm pe cei mici că sunt prea risipitori, că nu îşi îngrijesc îndeajuns de bine jucăriile sau hainele, că îşi doresc mereu tot felul de lucruri de care nu au nevoie. Dar aici intervine responsabilitatea părinţilor, care trebuie să-i înveţe pe cei mici că există un buget alocat fiecărei categorii (jucării, cărţi, îmbrăcăminte, excursii, ie--şiri în oraş etc) şi acesta trebuie respectat de fiecare dintre membrii familiei. Dacă cei mici vor vedea că părinţii sunt cumpătaţi în cheltuirea banilor şi li se va explica – pe înţelesul lor – cum este gestionat bugetul familiei, este foarte posibil ca şi ei să adopte o atitudine similară faţă de bani şi să le cunoască mai bine valoarea.
Specialiştii de la Revolut vin cu sfaturi pentru părinţi, pentru a ajuta tinerii să dobândească deprinderi sănătoase cu privire la gestionarea bugetului personal:
Să găsească ocazii obişnuite pentru a discuta despre bani cu copiii. De la stabilirea unui buget pentru cumpărăturile de la supermarket până la comparaţiile de preţuri, părinţii pot ajuta copiii să înţeleagă adevărata valoare a banilor.
Să le dea o anumită sumă de bani pentru cheltuielile zilnice. Astfel, copiii pot fi responsabilizaţi să aibă grijă cum cheltuiesc şi cum gestionează banii pentru diversele proiecte.
Să îşi analizeze comportamentul de consumator. Utilizând alerte pentru depăşirea sumei de cheltuit periodic şi instrumente de analiză, se pot încadra în bugetul lunar şi asta îi poate determina ca data viitoare să fie mai atenţi cu banii.
Pentru ce fac tinerii economii
Să ajute copiii să pună bani deoparte pentru a-şi realiza anumite visuri. Fie că e vorba despre un nou joc video sau despre planurile de studii universitare, copiii pot fi ajutaţi să utilizeze tehnologia pentru a-şi urmări aceste obiective.
Să le reamintească faptul că toată viaţa vor trebui să fie chibzuiţi cu banii. Să insiste cu repetarea comportamentelor dezirabile şi să fie consistenţi atunci când îi învaţă. Să se asigure că discuţiile despre finanţe îi încurajează să pună întrebări şi au un ton pozitiv.
Conform unui studiu realizat de banca digitală, suma medie lunară cheltuită de un utilizator al unui cont de copii Revolut <18 a crescut de la 259 la 339 lei/lună, în martie 2024 faţă de martie 2023. În acelaşi timp, copiii români au beneficiat de o alocaţie medie săptămânală din partea părinţilor de 53 de lei, în martie 2024. Creată special pentru Generaţia Z şi Generaţia Alpha, Revolut <18 ajută tinerii să-şi crească nivelul de educaţie financiară şi să înţeleagă valoarea banilor, sub supravegherea directă a părinţilor. În aplicaţie, ei au şi un instrument de analiză a cheltuielilor şi bugetului, pentru a creşte interesul copiilor faţă de gestionarea propriilor fonduri, mai au „buzunare electronice” - nişte puşculiţe digitale în care tinerii pot pune deoparte fonduri pentru diverse obiective, sau opţiunea de rotunjire a mărunţişului. Tinerii strâng bani în special pentru rezerve/economii, cadouri şi gadgeturi.