5.000 lei amendă dacă nu primeşti recenzorul

21 octombrie 2011 14:45   Național
Ultima actualizare:

„Să aveţi pregătite buletinele şi actele de casă, ale voastre, ale soţiilor şi ale copiilor, că diseară, pe la 18.30, încep să vin să vă număr", le-a explicat Marian Constantinescu, recenzor în cartierul Răsăritu din Braşov. „Veniţi, veniţi! Că vă primim", astea au fost replicile care au răsunat în majoritatea blocurilor şi caselor din România, acolo unde recenzorii şi-au făcut apariţia. Click! îţi spune ce întrebări ţi se pun şi ce amenzi iei dacă nu răspunzi.

„Vă zic ce vreţi, dar stăm afară, că în casă e dezordine", l-a întâmpinat nea Ştefan pe Marian Constantinescu, când a venit cu chestionarele în geanta albastră.

Cât ai clipi, omul şi-a dat drumul la gură. „Vă zic ce vreţi, că nu mi-e ruşine", răspunde braşoveanul.

Aşa aflăm că omul are o fată şi un ginere plecaţi „la muncă" în Polonia şi că şi-a tras singur curentul electric de pe stâlp. De la nea Ştefan, recenzorul a plecat mai departe pe strada pe care o are arondată.

„Oamenii sunt receptivi. Nu am ce probleme să am cu ei, pentru că au înţeles că este important. Nici cu românii, nici romii", spune Constantinescu.

Reporterii Click! au asistat la completarea chestionarelor şi de către o familie din cartierul Titan, din Capitală. Recenzorul a venit joi, la ora 8.00 dimineaţa, şi a sunat la prima uşă.

O doamnă amabilă i-a deschis larg uşa şi a poftit-o în casă. Un apartament cu trei camere şi trei persoane: soţ, soţie şi mama acesteia. Intelectuali şi care au înţeles necesitatea participării la Recesământul populaţiei şi locuinţelor.

„Trebuia să merg la o înmormântare şi de aceea am rugat-o să vină la mine cât mai dimineaţă. Eram cu ochii pe ceas pentru că aveam treburi urgente. Dar durează mult. Au trecut cam 80 de minute până s-au terminat toate întrebările despre trei persoane şi o locuinţă la bloc. În ritmul ăsta nu ştiu cum vor reuşi să termine până la sfârşitul lunii", ne-a declarat bucureşteanca Nina B.

Braşov- Recenzorul Marian Constantinescu a fost aşteptat în faţa casei de Ştefan Gabor

Iată la ce întrebări vei răspunde

Recenzorul te va întreba despre data naşterii, starea civilă, anul căsătoriei, despre studiile pe care le ai sau instituţia de învăţământ pe care o urmezi, dacă foloseşti sau nu internetul şi dacă ai absolvit o facultate de stat sau particulară.

De asemenea, vei fi întrebat despre profesia ta şi despre locul tău de muncă. Dacă aceste întrebări ţi se par oarecum personale, află că vei fi întrebat şi dacă ai dificultăţi de vedere, de auz, de memorare sau de concentrare, dificultăţi de îngrijire proprie, de a merge, de a urca scările, dificultăţi de comunicare. Pe lângă aceste întrebări, recenzorul te va ruga să oferi şi alte date precum:

Numărul persoanelor din locuinţă - se va specifica inclusiv numărul persoanelor prezente, temporar absente, plecate pentru o perioadă îndelungată şi temporar prezente.

 Poziţia locuinţei în clădire - subsol, demisol, parter, mezanin, mansardă sau, dacă locuieşti la etaj, trebuie să menţionezi numărul acestuia.

 Gradul de rudenie cu proprietarul locuinţei - soţ, soţie, fiu, fiică, nepot, tată, mamă, frate, soră, bunică, bunic, socru, soacră etc.

Persoanele plecate pentru o perioadă îndelungată - trebuie să le furnizezi numele şi datele personale.

Persoanele plecate în străinătate - va trebui să spui care e ţara în care persoana este plecată, de când este plecată şi dacă în străinătate aceasta lucrează.

Nu eşti obligat să primeşti recenzorul în casă

Legea spune că toate persoanele au obligaţia să răspundă întrebărilor, iar pentru cazuri contrarii, de refuz, sunt prevăzute amenzi contravenţionale între 2.000 şi 5.000 de lei.

Însă, trebuie să ştii că nu eşti obligat să primeşti recenzorul în casă, iar acesta nu trebuie să ceară ori să insiste să intre în locuinţe.

Pentru a fi recunoscuţi, aceştia vor avea o legitimaţie şi o geantă specială. Date despre cei care lucrează în străinătate ori au plecat definitiv din ţară vor fi solicitate vecinilor, de la primari, preoţi etc.

Mai multe