6 luni de pandemie, 6 lucruri care ne-au schimbat viața
Azi, 11 septembrie, se împlinesc exact 6 luni de când Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat oficial pandemie de coronavirus. Tot azi se împlinesc 9 luni de când pacientul zero, o vânzătoare din piața Wuhan, China, se prezenta la spital cu febră. De atunci și până în prezent, România a înregistrat peste 101.075 de îmbolnăviri și viața ni s-a schimbat din mai multe puncte de vedere.
1. Masca a devenit parte din viața noastră
În primele luni știam prea puține despre acest virus. Autoritățile ne spuneau să purtăm mască doar dacă avem simptome, doar în spații publice închise, după care, de la 1 august, când numărul cazurilor creștea alarmat, bătând record după record, s-a instituit măsura purtării ei inclusiv în aer liber, în zonele aglomerate (piețe, stații de autobuz, litoral etc.). Din martie și până în prezent, masca a devenit accesoriul nelipsit din „garderoba” noastră, o avem la-ndemână peste tot, în casă, în geantă, în mașină sau la serviciu. Designerii din toată lumea s-au adaptat rapid și au creat măști care mai de care mai sofisticate, inedite, personalizate. O companie de bijuterii din Israel a bătut toate recordurile cu o mască ce valorează nu mai puțin de 1,5 milioane de dolari. Este din aur alb de 18 karate și decorată cu 3.600 de diamante albe și negre.
2. Am renunțat la cele mai simple bucurii
Activități considerate banale, precum ieșitul la masă, la teatru sau la un concert, au dispărut total din viețile noastre. Mulți nu și-au mai îmbrățișat părinții în vârstă, nu și-au mai văzut prietenii. Un număr mare de români și-au anulat vacanțele în străinătate ori s-au orientat spre ieșiri de o zi, în zone cât mai puțin aglomerate din apropierea locului de reședință. A apărut și reversul medaliei: vara aceasta, litoralul românesc și stațiuni de munte unde altădată domnea liniștea s-au transformat în adevărate furnicare de oameni. Coronavirusul s-a răspândit ușor în astfel de locuri și mii de români s-au întors bolnavi din concedii, transmițând virusurile în comunitățile lor.
3. Ne-am obișnuit să lucrăm online
Foarte multe firme și-au trimis angajații acasă și s-au adaptat la telemuncă. Și-au reconfigurat afacerile, și-au dezvoltat platforme online și au descoperit că lucrurile pot merge înainte și cu lucrul de la distanță. Astfel, unii angajați și-au reamenajat casele pentru încropirea unui birou, alții au descoperit că pot fi productivi de oriunde și au devenit mai independenți din punctul de vedere al reședinței.
4. Multe domenii de activitate au intrat în colaps
Domeniul divertismentului a fost primul și cel mai afectat de criza provocată de pandemie. Teatrele și sălile de spectacole au fost închise, concertele au fost anulate, iar artiștii au rămas fără nicio sursă de venit. Abia acum, în septembrie, după 6 luni, s-au redeschis teatrele și cinematografele. Restaurantele au fost și ele grav afectate. Unele s-au închis, altele s-au orientat spre livrări la domiciliu, altele încearcă de acum încolo să-și recupereze pierderile.
5. Nici școala nu mai e ce-a fost
Pentru copiii din toată lumea, mari și mici, pandemia de coronavirus a însemnat, inițial, începutul unui soi de vacanțe. Țări în frunte cu China și-au închis, rând pe rând, porțile instituțiilor de învățământ și sute de milioane de elevi au fost trimiși acasă. Școala avea să se schimbe radical. Cursurile, examenele, notele, înscrierile... toate s-au făcut online. România a închis oficial școlile și grădinițele la 11 martie. Se credea că situația va reveni la normal în maximum o lună, dar nu s-a întâmplat așa. Cursurile s-au mutat în online pentru cei care au avut telefoane, tablete sau calculatoare conectate la internet. Mulți alți elevi din România, cu posibilități reduse, au fost total rupți de școală în această perioadă. Luni, 14 septembrie, majoritatea elevilor vor reveni în clase, dar în condiții stricte de igienă și distanțare, cu triaj epidemiologic la intrare, trasee prestabilite spre clase, mască și gel dezinfectant la purtător.
6. Familii distruse de Covid-19
Nu în ultimul rând, 101.075 de români au trecut până acum prin experiența Covid-19. Unii, mai norocoși, au fost asimptomatici, alții au trăit experiențe crunte în spital și nici până acum nu s-au recuperat complet. 4.100 de români și-au pierdut viața în urma contaminării cu acest virus. Veți zice, probabil, că alte boli de care sufereau au stat la baza decesului. Poate da. Dar poate le-ar fi dus „pe picioare” mulți ani de aici înainte. Și nu doar cei bătrâni, vulnerabili, au murit pe paturi de spital. Am pierdut tineri de 20-30 de ani, sănătoși, activi, puternici. Astfel, și acum, după 6 luni de la declararea pandemiei, putem spune că încă nu știm prea multe despre virusul care ne-a dat viața peste cap.