6 sfaturi ca să-i faci cel mai sănătos pacheţel pentru şcoală

16 septembrie 2013 14:38   Național
Ultima actualizare:

Copilul tău începe şcoala şi nu ştii ce să-i pui în ghiozdan astfel încât să-i asiguri o masă gustoasă şi sănătoasă? Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne-a dat câteva sfaturi pe care este bine să le urmezi întocmai.

Pâine integrală pentru sendvis

Cel mai des, copilul tău va dori să mănânce sendvişuri. Foloseşte pâine neagră integrală cu fibre, brânză sub formă de cremă sau feliuţe subţiri, legume precum roşii sau castraveţi, ouă fierte, carne de pui sub formă de grătar. Combină zilnic aceste ingrediente astfel încât cel mic să nu se sature de ele.

Alege fructe proaspete sau uscate

Pune în ghiozdanul celui mic fructele sale preferate: mere, banane, portocale, kiwi. De asemenea, poţi înlocui fructele proaspete cu cele uscate: stafide, curmale, prune, pe care copilul să le ronţăie când simte nevoia.

Evită brânza topită şi margarina

Dacă pregăteşti senvişuri, evită maioneza, margarina şi brânza topită. Nu-i da celui mic prăjeli precum şniţele sau carne pane. Nu în ultimul rând, trebuie evitată mâncarea semipreparată şi fast food-urile.

Fără sucuri acidulate

În pacheţel nu ar strica să existe şi o sticluţă cu suc preparat dn fructe proaspete. În nici un caz nu ii da celui mic să bea sucuri acidulate cumpărate din magazin! Dacă nu optezi pentru suc, pune-i în rucsac o sticlă cu apă plată.

Împachetează în şerveţele colorate!

Pentru ca mâncarea să fie atrăgătoare iar cel mic să mănânce cu poftă, împachetează senvişurile în şerveţele imprimate cu figurine din desene animate sau flori. De asemenea, poţi alege caserole de plastic de culori diferite.

Pentru desert alege mierea

Unul dintre cele mai sănătoase deserturi este senvişul din pâine integrală cu unt natural şi miere. Atenţie la cantitatea de miere pe care o foloseşti: aceasta trebuie să fie puţină în aşa fel încât să nu curgă, iar copilul să se păteze.

Uite ce idei îţi dau specialiştii în nutriţie!

„ Mizează pe fructe"

Dr. Alin Popescu, specialist în nutriţie, ne spune că banana este foarte importantă prin aportul de carbohidraţi dar şi de fibre vegetale şi vitamine. "Aceste fructe pot fi înlocuite şi cu legume: arde gras, roşii, castraveţi". Uite ce ne recomandă specialistul Alin Popescu pentru pachetul celui mic: O banană, un măr sau o portocală;  Un iaurt natural cu biscuiţi; Un sendviş care să conţină unt (nu în exces), carne de pui rece, o felie de brânză, roşii sau ardei gras. Evitaţi maioneza!

„În pachetul de şcoală nu trebuie să lipsească oul"

Dr. Elena Casapu, specialist în nutriţie, ne recomandă ca în pachetul copilului să se regăsească oul, fie fiert fie sub formă de omletă". Iată ce reţetă ne recomandă;Ou fiert;  Pâine pe bază de cereale integrale;  Iaurt sau brânză;

„Fără şniţele şi omletă"

Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne sfătuieşte să nu-i dăm copilului prăjeli precum omletă sau şniţel. Iată ce reţetă ne recomandă: sendviş din pâine integrală cu ou şi salată;  sendviş cu carne de pasăre (pulpă desosată sau piept de pui) la grătar; fructe; iaurt natural fără arome cu cereale integrale; o sticlă cu apă plată.

Mai multe