6 sfaturi de la poliţişti ca să nu fiţi prădaţi în vacanţă

17 iulie 2013 14:24   Național
Ultima actualizare:

Vacanţa bate la uşă şi cu toţii ne dorim să avem parte de un sejur de vis. Chiar dacă aţi găsit staţiunea şi cazarea perfectă, pot exista neplăceri care să dea totul peste cap.

Poliţiştii vă atrag atenţia că mulţi hoţi s-au mutat pe Litoral, în această perioadă. Profită de neatenţia turiştilor şi dau spargeri peste spargeri. Iau orice! Tocmai de aceea, autorităţile au postat pe site-ul Poliţiei Române un ghid, în acest sens. Iată ce trebuie să faceţi ca să vă protejaţi bunurile de ei!

1 Nu lăsaţi ferestrele deschise!

Pentru prevenirea furturilor din camerele de hotel, poliţiştii vă recomandă ca la plecarea din camera de hotel să închideţi atât uşa de acces în cameră, uşa de la balcon, cât şi ferestrele.

Uşile şi geamurile lăsate deschise sunt practic o invitaţie pentru hoţi. Trebuie să ştiţi că nici la etajul 1 nu sunteţi în siguranţă, pentru că peretele poate fi escaladat foarte uşor. În plus, nu lăsaţi la vedere sau pe balcon bunuri care să-i tenteze pe infractori. Aceleaşi lucruri e bine să le faceţi şi atunci când sunteţi în cameră, fie că este zi sau noapte.

2 Pune bunurile de valoare în seif!

Este recomandat ca banii şi bunurile de valoare să fie depozitate în seiful hotelului şi să luaţi la dumneavoastră numai sumele strict necesare pentru cumpărături sau plăţi curente. Nu lăsaţi în cameră laptopul, telefonul, încărcătorul, aparatul de fotografiat, tableta. Cu atât mai puţin ceasuri şi bijuterii. Cei de la hotel nu vă despăgubesc pentru ele.

3 Nu vă lăudaţi cu ce aveţi!

Tot în ghidul Poliţiei, sunteţi sfătuiţi să fiţi prudenţi în relaţiile cu persoanele nou-cunoscute şi să nu vă lăudaţi sau să vă expuneţi bunurile de valoare. Hoţii sunt de toate vârstele. Atât femei, cât şi bărbaţi. Şi ca să pară credibili, aceştia umblă în pereche, pozând într-un cuplu de încredere.

4 Nu lăsaţi genţi în maşină!

În cazul în care plecaţi în concediu cu maşina personală, nu lăsaţi în autoturism genţi sau sacoşe chiar dacă nu conţin bunuri de valoare, deoarece pot atrage atenţia infractorilor.

Detectorul de radar, GPS-ul, interfaţa radio cd-ului auto, telefoane mobile, laptop-uri, camere video sau foto, documente, cărţi de credit, sume mari de bani sau obiecte de îmbrăcăminte sunt şi ele ţinte perfecte. Nu le lăsaţi nesupravegheate, chiar dacă părăsiţi maşina pentru o foarte scurtă perioadă de timp. Aveţi toate şansele să o găsiţi spartă.

5 Nu lăsaţi să vă supravegheze alţii cearşaful pe plajă

Dacă sunteţi la plajă şi vreţi să intraţi în apă ori mergeţi în altă parte, renunţaţi la ideea de a ruga un vecin de cearşaf să vă supravegheze bunurile cât timp sunteţi plecat. Nu lăsaţi cearşaful nesupravegheat nici o clipă. Mai bine intraţi cu rândul în apă decât să aveţi o surpriză neplăcută.

6 Supravegheaţi-vă copiii!

În cazul în care în vacanţă sunteţi însoţiţi şi de copii minori, tot Poliţia recomandă să nu lăsaţi copilul să se joace nesupravegheat, mai ales în zonele aglomerate şi să nu-l trimiteţi singur să cumpere ceva. De asemenea, asiguraţi-vă că micuţul ştie numele, adresa, numărul de telefon al părinţilor şi numele hotelului în care stă. În plus, învăţaţi-l să ceară ajutorul unui poliţist, vânzător sau a unui adult însoţit de un copil şi să refuze să plece cu persoane străine. Dacă vă confruntaţi cu probleme de acest gen sunaţi la numărul unic de urgenţă 112.

Litoralul românesc atrage sute de indivizi certaţi cu legea, care de abia aşteaptă să vă lase fără obiectele de preţ. Potrivit Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa, în perioada 15 iunie  - 10 iulie, au avut loc 85 de furturi. Dintre acestea, 36 din camerele de hotel, 25 de pe plajă şi 24 din maşini.

În realitate, cifra pare să fie mult mai mare, având în vedere că sunt mulţi care nu se mai obosesc să reclame furturile. În topul preferinţelor hoţilor se află staţiunile cele mai aglomerate, adică Mamaia, Costineşti, Eforie şi Vama Veche. IPJ Constanța a suplimentat efectivele de patrulare în zonele de risc.

Mai multe