600 de milioane de lei a strâns statul din amenzi. Unde se vor duce banii
Suntem campioni la amenzi! În perioada stării de urgență, nu mai puțin de 300.000 de români au fost sancționați de oamenii legii pe motiv că nu au respectat ordonanțele militare și au ieșit din casă fără a avea un motiv întemeiat. Astfel că statul a strâns 600 de milioane de lei din amenzi, bani care se vor duce la Sănătate.
Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat, în cadrul unei emisiuni de televziune că românii s-au comportat responsabil atât de Paște, cât și de 1 Mai, ceea ce înseamnă că, în preajma zilelor de 14-15 mai, Guvernul ar putea să aibă o „perpectivă optimistă” asupra restricțiilor care ar urmă să fie luate în combaterea răspândirii coronavirsului.
"Data de 15 mai este un reper calendaristic. Se analizează de specialiști situația și perspectiva după 15 mai. Este foarte important cum ne comportăm, pentru că, spre bucuria noastră, cetățenii au fost responsabili în prevenirea răspândirii coronavirusului. În această notă optimistă, și de Paște, și de 1 Mai, cetățenii au respectat Ordonanțele militare, ceea ce înseamnă că în preajma zilelor de 14 - 15 mai o să avem o perspectivă optismită. Comitetul de urgență decide dacă trecem la stare de alertă în baza analizelor”, a spus demnitarul la Digi24.
Chiar și așa, numărul amenzilor primite de români este suficient de mare. Nu mai puțin de 300.000 de persoane au fost sanționate pentru că nu au respectat starea de urgență, iar la stat ar trebui să plătite peste 600 de milioane de lei.
Marcel Vela a anunțat că în urma unei discuții cu premierul Ludovic Orban s-a decis ca banii strânși să ajungă la Sănătate.
"M-am întâlnit cu premierul Ludovic Orban săptămâna trecută la Ministerul Afacerilor Interne şi chiar am discutat despre o situaţie de acest gen, pozitivă şi într-o perspectivă utilă, pentru a folosi aceşti bani doar către zona medicală, către spitalele din România şi, evident, către situaţii în care există persoane vulnerabile. Aşadar, aceste amenzi nu vor fi folosite în alte scopuri - ele în mod normal se duceau şi către administraţiile locale, că aici a fost şi un exces de zel uneori înregistrat şi prezentat de către mass media la nivel local când s-au dat amenzi şi într-un mod, să spunem exagerat, dar toată această cuantificare la sfârşitul lunii mai va fi analizată şi destinaţia acestor sume, ca să ştie toţi cei care au plătit amenzile, banii lor se vor duce în sistemul medical", a declarat Vela.
Amenzile pentru nerespectarea ordonanțelor militare sunt uriașe
Amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă ordonanţele militare au crescut de pe 3 aprilie, acestea fiind cuprinse între 2.000 de lei şi 20.000 de lei, faţă de valorile iniţiale, cuprinse între 100 şi 5.000 de lei.
În acelaşi timp, amenda minimă pentru persoanele juridice care nu respectă ordonanţele militare a crescut de la 1.000 de lei, cât era până la 3 aprilie, la 10.000 de lei, iar maximul amenzii pentru persoane juridice rămâne stabilit la 70.000 de lei.
Actul normativ permit contravenientului să achite, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, o jumătate din cuantumul amenzii aplicate de agentul constatator.
Citește și:
https://www.click.ro/news/national/amenzi-de-11-milioane-de-euro-date-de-politisti-5-zile