7 cabinete stomatologice sunt deschise în București și Ilfov. Iată cum sunt echipați medicii și care sunt regulile

26 aprilie 2020 15:57   Național
Ultima actualizare:

Cabinetele stomatologice au fost închise de la declararea stării de urgență în România, domeniul fiind considerat unul cu risc crescut de răspândire a coronavirusului. Dar problemele pacienților nu au stat pe loc. Oamenii au în continuare dureri de dinți și lucrări care nu suportă amânare. Pentru a evita supraaglomerarea clinicilor de urgență din spitale, multe dintre ele cu dotări rudimentare, autoritățile au aprobat deschiderea, în condiții speciale, a 7 clinici private din București și Ilfov. Aici, medicii și-au luat condiții dure de protecție, iar munca nu e deloc ușoară.

Clinica la care lucrează medicul Jona Yousif a fost deschisă în urmă cu 11 zile, după ce a primit toate aprobările de la DSP și de la Colegiul Medicilor. „Este singura clinică din Ilfov ce a primit permisiunea să funcționeze în această perioadă. Pentru a primi autorizațiile, trebuie să îndeplinești niște condiții, să investești în echipamente de protecție, nebulizator, substanțe dezinfectante, dar și să ai o anumită suprafață, mai multe cabinete, mai multe puncte de acces pentru intrare și ieșire, să asiguri un flux al pacienților. Dacă ai doar două scaune și o singură intrare e mai greu să primești aprobare”, explică tânărul medic stomatolog.

Nu i-am putut vedea fața. Era echipat din cap până-n picioare cu mască, ochelari, vizieră, mănuși și combinezon. Stă în acest echipament de protecție 10-12 ore pe zi. E greu să bea apă sau să meargă la baie, căci echipamentul se dă jos și se pune cu dificultate, într-o anumită ordine, pentru a nu atinge cu mâinile suprafețe care au intrat în contact cu mediul exterior. „Este greu să respirăm, să facem mișcări, vederea e mai neclară din cauza ochelarilor, echipamentul cântărește mult. Cea mai mare problemă e că transpirăm în el, suntem ca în saună. Mâncăm și ne hidratăm cât putem înainte de a începe munca și evităm să mergem la toaletă”, explică medicul Jona Yousif.

Zilnic trec pragul clinicii 10-15 pacienți cu urgențe. Tratamentul durează și el mai mult: ce se făcea înainte în 30 de minute acum necesită o oră. După o zi plină, dr. Yousif ajunge acasă frânt de oboseală. „Pentru a-mi proteja familia, nu intru cu nimeni în contact în prima jumătate de oră. Mă duc direct la baie, mă spăl bine, îmi pun hainele în mașina de spălat și o pornesc, dezinfectez suprafețele pe care le-am atins. Abia apoi mănânc și mă culc direct. Cu geamurile deschise, pentru că simt nevoia de aer”, a povestit medicul pentru Click!.

Mai multe