7 lucruri pe care le-am ignorat între votări
Confruntarea electorală dintre cei doi candidaţi la cea mai înaltă funcţie în stat ne-a întunecat şi nouă, alegătorilor, vederea. Între cele două tururi, bătălia politică a fost principalul subiect în ziare şi la televizor. Iată ce au trecut cu vederea românii în această perioadă.
Războiul incredibil dintre cele două partide pentru impunerea candidatului propriu ne-a ţinut pe toţi încordaţi. În cele două săptămâni de zbatere pentru putere, politicienii ne-au ţinut conectaţi la eveniment. Cu adevăraţi ochelari de cal la ochi, am scăpat din vedere lucruri importante pentru viaţa noastră de zi cu zi.
Subiectul acestor săptămâni, alegerile
Euro muşcă din leu. Moneda europeană a crescut periculos, pe nesimţite, de la 4,4139 lei (1 noiembrie) la 4,4360 lei (7 noiembrie), stabilizându-se la 4,4272 lei în ziua celui de-al doilea tur de scrutin. Cei care au provocat sau anticipat fluctuaţia au făcut bani frumoşi din speculă.Diabet. 14 noiembrie a fost Ziua Internaţională a Diabetului. Peste 1,7 milioane de români suferă de această boală, dar noi nu am fost în stare să ne amintim că există o zi care marchează lupta împotriva acestui flagel.
Carburanţi. Petrom a fost singurul furnizor care a scumpit carburanţii între cele două tururi ale prezidenţialelor. Dacă la 2 noiembrie, cel mai ieftin sortiment de benzină (95) se vindea cu 5,77 lei litrul, la 16 noiembrie acesta se vindea cu 5,86 lei litrul. Încălzire globală. Cel mai recent raport al Naţiunilor Unite, făcut public la începutul lunii, avertizează că un eşec în ceea ce priveşte reducerea emisiilor poluante la nivel global ar putea fi catastrofal pentru omenire. În cazul în care guvernele ar reuşi să limiteze încălzirea planetei la 2 grade C, ele ar trebui să reducă emisiile provenite din arderea combustibililor fosili la 1 trilion de tone de dioxid de carbon.Accidente. În două săptămâni, pe şoselele României au avut loc o serie de accidente cumplite, în urma cărora 15 persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 48 au fost rănite. Principalele cauze ale tragediilor de pe şosele au fost viteza excesivă şi neatenţia conducătorilor de autovehicule.Paradă. Pentru prima oară în 25 de ani, parada militară de Ziua Naţională (1 decembrie) nu va avea loc la Arcul de Triumf. Militarii români vor defila, în premieră, prin faţa Palatului Parlamentului, din cauză că Arcul de Triumf se află în ample lucrări de restaurare.Toleranţă. Pe 16 noiembrie, în ziua bătăliei decisive pentru Cotroceni, planeta sărbătorea Ziua Internaţională a Toleranţei. „Toleranţa e armonia în diferenţe. Ea nu e doar o obligaţiune de ordin etic, ea e şi o necesitate politică şi juridică. Toleranţa e o virtute care face ca pacea să fie posibilă şi care contribuie la înlocuirea culturii războiului cu o cultură a păcii”, se arată în art. 1 al Declaraţiei Principiilor Toleranţei, semnată la 16 noiembrie 1995, la Paris, de statele membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură.