7 motive pentru care e bine să te vaccinezi urgent
Nu te vaccina pentru alții, nici ca să demonstrezi „că-ți pasă”, nici pentru că așa vor politicienii! Vaccinează-te strict pentru tine, pentru sănătatea ta și a celor dragi. Îți vom explica, mai jos, de ce este important și cum te ajută personal serul anti-COVID.
- Nu contează vârsta sau cât de „puternic” ești. Virusul este imprevizibil. Chiar dacă tu ești tânăr și te știi cu o imunitate puternică, asta nu e o garanție că nu vei face o formă gravă de boală. Numai în România sunt zeci de mii de persoane până în 50 de ani care nu se știau cu probleme de sănătate și abia au scăpat din ghearele bolii. Chiar și copii. Mulți nu mai sunt printre noi.
- Riști să treci prin momente grele. Dacă te infectezi, bine nu-ți va fi. Cât de tare te va zdruncina boala, cum se va manifesta și ce simptome vei dezvolta rămâne o loterie. Poate vei scăpa doar cu o durere de cap, sau poate nu. În valul trei, medicii din spitale au povestit că majoritatea pacienților erau tineri. Astfel, nu mai bine te bucuri tu de confortul propriei locuințe decât să treci prin experiența unei internări în spital?
- După boală, rămâi cu sechele. Potrivit studiilor, 87% dintre cei trecuți prin boală au rămas cu cel puțin un simptom care a persistat. Până și cei care au avut simptome ușoare rămân cu leziuni tisulare de durată. Cei care au fost la terapie intensivă sunt, și după teoretica vindecare, extrem de slăbiți. Unii nu mai reușesc să urce scările singuri, alții obosesc după orice activitate fizică. Majoritatea rămân cu oboseală și probleme de respirație, au dureri de cap, palpitații, depresie și putere de concentrare scăzută. Sunt simptome cronice de nivel scăzut, niciodată suficient de intense pentru a fi nevoie de spitalizare. Dar cer vizite la doctor, analize, recuperări... timp pierdut, bani cheltuiți și mult disconfort.
- Pui în pericol viața celor dragi. Dacă nu te gândești atât de mult la tine, gândește-te la familie, la părinți, la bunici. Poate nici ei nu cred în gravitatea bolii și nu se protejează, astfel, cu atât mai mult trebuie să ai tu grijă de ei, dacă vrei să îi mai ai alături. Este un risc imens să ieși în societate, la serviciu, în vacanțe, la terase cu prietenii, apoi să te întorci acasă, la familie.
- Vaccinul nu-ți face rău. Îți e teamă că a fost dezvoltat prea rapid și nu știi ce efecte adverse are? Gândește-te puțin câte sute de mii de medicamente sunt în farmacii, câte pastile ai înghițit la viața ta și câte injecții ți s-au făcut! Te-ai întrebat vreodată cum au fost ele produse și ce efecte adverse au? Serul anti-COVID de ce ar fi diferit? E și el un tratament preventiv care, da, a fost dezvoltat mai rapid, ca timp, însă asta doar pentru că s-au alocat fonduri imense și toate capetele luminate ale lumii medicale și-au unit eforturile pentru inventarea lui.
- Călătorești mai ușor, ai mai multe libertăți. Nu mai trebuie să dai bani pe teste COVID când pleci în vacanțe, poți intra în restaurante, săli de spectacole fără restricții. Și, în plus, te bucuri de viață fără grija coronavirusului.
- Ne așteaptă vremuri grele. Dacă în prezent avem sub 100 de cazuri noi pe zi și pare că pandemia a trecut, nu e cazul să ne relaxăm. Tulpina Delta, care vedem bine ce avânt a luat în alte țări, va „lovi”, cu siguranță, și țara noastră. Specialiștii estimează că valul 4 va începe din august-septembrie.
Din fruntașii UE, am ajuns la coada clasamentului
Campania de vaccinare a debutat cu dreptul în România, la 27 decembrie. În primele luni din an, a fost o adevărată bătălie pe locurile libere din centre, vaccinam pe bandă rulantă, cât aveam, astfel că la sfârșitul lui februarie, țara noastră era pe locul doi în UE la număr de persoane imunizate cu ambele doze. Am fost prima țară din UE care a avut vaccin pentru toată lumea și prima care a început imunizarea copiilor. În aprilie se vaccinau chiar și peste 90.000 de oameni pe zi. Dar minunea nu a durat mult. Din mai, numărul doritorilor a scăzut progresiv, astfel încât în acest moment abia se mai prezintă la centre 15.000 de oameni pe zi. Ținta de 5 milioane de vaccinați până la 1 iunie nu a fost atinsă nici până acum, România ajungând, din fruntașa UE, la coada clasamentului privind procentul persoanelor vaccinate. Din populația eligibilă (16,9 milioane), doar 30,4% este vaccinată cu cel puțin o doză (4.846.269 de persoane). 7 din 10 români nu sunt vaccinați. Singurii care stau mai rău decât noi sunt bulgarii, cu un procent de imunizare de 17%. Malta și Belgia au aproximativ 80%, Spania și Italia 68%. Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate, care azi e așteptată la București, spune că România trebuie să-și dubleze eforturile de vaccinare pe parcursul verii și promite că UE o va ajuta să-și atingă obiectivele.