73 de ani de la primul Guvern comunist din România

7 martie 2018 11:59   Național
Ultima actualizare:

Ne străduim să scăpăm de umbrele comunismului, dar încă sunt multe persoane nostalgice după perioada când stăteam la cozi, pe întuneric și în frig. Se împlinesc astăzi (6 martie) 73 de ani de când în România s-a instalat primul Guvern comunist.

Reprezentanții Partidului Comunist din România au intrat pentru prima dată în Guvern –se numea atunci Consiliul de Miniștri, începând din 6 martie 1945. Ca urmare a presiunilor sovietice, s-a format Guvernul consus de dr. Petru Groza, care, ajutat de alte partide satelite, deținea întreaga putere, spun istoricii. Comuniștii dețineau fotolii importante la Ministerul Justiției, Comunicațiilor și Lucrărilor Publice, Propagandei, Ministerul de Interne.

Puterea a fost reîncredințată definitiv reprezentanților PCR, după alegerile din noiembrie 1946. Nimic bun nu s-a întâmplat în următoarele decenii. Regel Mihai a fost forțat să abdice, la 30 decembrie 1947, după care România a fost proclatată Republica Populară Română. În 1948, a avut loc naționalizarea principalelor mijloace de producție, primul pas major pentru desființarea proprietății private. În același an, a fost reformat învățământul, iar în 1949 a început marea colectivizare, spun istoricii acestei perioade întunecate din viața românilor.

După modelul sovietic, economia se făcea planificat, așa-numitele planuri cincinale. Intelectualii, politicienii de frunte și mulți alții au fost băgați la pușcărie, unde cei mai mulți au și murit.

Din 1965, Nicolae Ceaușescu a devenit prim-secretar al PCR și ne-a condus 24 de ani cu mână forte și cum multe lipsuri care ne marchează și acum.

Mai multe