8 lucruri care te pot ucide în propria casă
24 aprilie 2016 21:20
Național
Ultima actualizare:
4,3 milioane de oameni mor anual din cauza poluării toxice din casele lor, au descoperit cercetătorii australieni de la Universitatea din Surrey.
Cauzele sunt diverse. De la fumul de la gătit intrat în pereţi, mucegai şi până la toxinele din vopseluri şi soluţii de curăţat, inamicii invizibili ne transformă casa într-un câmp de război. Simptomele sunt: oboseală extremă, dureri de cap şi respiraţie scurtă şi precipitată. Boala ucigătoare a fost botezată de specialiştii australieni “Sick Building Syndrome”. Cele mai periculoase pe lista substanţelor sunt odorizantele şi lumânările parfumate. Însă iată unde se ascund “duşmanii”.
- Robinete – mediul umed şi cald este prietenos dezvoltării coloniilor de bacterii. În bucătărie, e locul ideal pentru e.Coli şi salmonella. Greu de curăţat, robinetul e un depozit pentru bacteriile de pe mâini (inclusiv bacterii fecale).
- Pereţi – sporii fungici, reziduurile de la vopseluri precum şi substanţele toxice venite de afară găsesc în pereţi un mediu prielnic dezvoltării. În timp, acestea alterează calitatea aerului din locuinţă şi împiedică oxigenarea corespunzătoare.
- Aerul condiţionat – filtrul neschimbat dintr-un aparat de aer condiţionat instalat în apartament este o sursă de poluare extrem de nocivă. Mucegaiul şi coloniile fungice din aceste filtre afectează căile respiratorii şi pot predispune la afecţiuni cardiace.
- Clanţe şi întrerupătoare – clanţa de la uşă, de la frigider, dulap, bufet şi chiar butonul de la toaletă sunt pline de colonii de bacterii. Conform bacteriologilor britanici, aici sălăşluiesc peste 12 milioane de microorganisme dintre care 40.000 sunt periculoase.
- Cada – aici sălăşluiesc cei mai mulţi stafilococi, mucegai şi fungi. Din cauza mediului umed cu fluctuaţii mari de temperatură, baia poate deveni un focar de infecţie. Expunerea prelungită la această sursă de boli poate duce la cancer.
- Ferestrele – plasa anti-ţânţari, geamul, pervazul şi perdelele sunt depozitele perfecte pentru particulele invizibile eliberate în aer de ţevile de eşapament. De multe ori nu e suficientă o singură spălare pentru îndepărtarea acestor substanţe toxice cancerigene.
- Covoarele – straturile de piele, păr sau unghii sunt o invitaţie pentru microorganisme. De aceea în covor sunt miliarde de bacterii, germeni şi microbi. Mutaţiile acestora pot declanşa o reacţie în lanţ în slăbirea sistemului imunitar.
- Periuţa de dinţi – poziţionată lângă WC, periuţa este depozitul principal pentru bacteriile fecale, dar şi pentru e.Coli şi salmonella. Din cauza contactului zilnic cu saliva, periuţa întreţine dezvoltarea microorganismelor şi le favorizează mutaţiile.